Пролетта е сезон в който да отпуснем леко душата си и да се насладим на момента. Времето се стопля, дните се удължават, а апетитът ни естествено се насочва към по-леки и бързи за приготвяне ястия. Вместо тежки гозби и дълго стоене до печката, предпочитаме нещо свежо, питателно и пълно с вкуса на сезона.
За онези вечери, когато денят е бил дълъг, а желанието да приготвим нещо вкусно не ни напуска, на помощ идват бързите рецепти. Без компромис с вкуса, с малко продукти и минимално време за готвене, те ни напомнят, че добрата храна може да бъде едновременно лесна и вдъхновяваща. Ето пет идеи, които ще ви помогнат да посрещнете пролетната вечеря с усмивка и удоволствие.
Задушени тиквички с чесън и копър
Това е ястие, което ухае на градина в разцвет и не е така тежко, както вариацията му с пържене. Нарежете тиквичките на колелца и ги задушете в малко зехтин с чесън. След като омекнат, прибавете щипка сол, черен пипер и обилно количество нарязан копър. Лимоновият сок придава свежест, а ако обичате по-плътна текстура, може да добавите и малко сметана или кисело мляко.
Ястието се поднася както топло, така и охладено - идеално за бърза вечеря с филийка хляб или чаша бяло вино.
Ориз с пресен спанак и лимон
Тази рецепта е истинска класика в пролетното меню. Задушете ситно нарязан лук, добавете измит ориз и налейте гореща вода. Когато оризът е почти готов, прибавете нарязан спанак, малко зехтин и фино настъргана лимонова кора. Разбъркайте и оставете под капак няколко минути, за да се смесят ароматите.
Това леко ястие върви чудесно с кисело мляко и може да се сервира и като гарнитура.
Фритата със зелен лук и сирене
Фритатата е спасение за всяка вечер, когато хладилникът не изглежда обещаващо. Разбийте яйца, добавете нарязан зелен лук, натрошено сирене и щипка червен пипер. Изсипете сместа в тиган с незалепващо покритие и запечете на умерен огън. Когато долната част стегне, поставете капак или завършете във фурната за няколко минути. Резултатът е ароматно и леко ястие, което се приготвя за по-малко от половин час.
Салата с киноа, авокадо и репички
Тази салата е цветна, хрупкава и пълна с витамини. Докато киноата се вари, нарежете авокадото, репичките, една краставица и малко пресен магданоз. Смесете всичко в голяма купа и овкусете с лимонов сок, зехтин и щипка сол. По желание можете да добавите натрошено сирене или няколко капки мед. Това е идеалният избор за вечер, когато ви се хапва нещо леко, но засищащо.
Пълнени гъби с крем сирене и билки
Гъбите са чудесна основа за пълнене с различни продукти. Изберете по-големи гъби, почистете ги и ги подредете в тава. Вътрешността напълнете с крем сирене, смесено с нарязан копър, магданоз и чесън. Запечете за 15-20 минути, докато гъбите омекнат и повърхността стане златиста. Може да поднесете с лека салата или свежа зелена гарнитура. Ястието изглежда ефектно, но се приготвя без никакво усилие.