Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Леки пролетни вечéри: Вкусни ястия под 30 минути

Не губете време над печката


Пролетта е сезон в който да отпуснем леко душата си и да се насладим на момента. Времето се стопля, дните се удължават, а апетитът ни естествено се насочва към по-леки и бързи за приготвяне ястия. Вместо тежки гозби и дълго стоене до печката, предпочитаме нещо свежо, питателно и пълно с вкуса на сезона.

За онези вечери, когато денят е бил дълъг, а желанието да приготвим нещо вкусно не ни напуска, на помощ идват бързите рецепти. Без компромис с вкуса, с малко продукти и минимално време за готвене, те ни напомнят, че добрата храна може да бъде едновременно лесна и вдъхновяваща. Ето пет идеи, които ще ви помогнат да посрещнете пролетната вечеря с усмивка и удоволствие.

Задушени тиквички с чесън и копър

Това е ястие, което ухае на градина в разцвет и не е така тежко, както вариацията му с пържене. Нарежете тиквичките на колелца и ги задушете в малко зехтин с чесън. След като омекнат, прибавете щипка сол, черен пипер и обилно количество нарязан копър. Лимоновият сок придава свежест, а ако обичате по-плътна текстура, може да добавите и малко сметана или кисело мляко.

Ястието се поднася както топло, така и охладено - идеално за бърза вечеря с филийка хляб или чаша бяло вино.

Ориз с пресен спанак и лимон

Снимка: iStock by Getty Images

Тази рецепта е истинска класика в пролетното меню. Задушете ситно нарязан лук, добавете измит ориз и налейте гореща вода. Когато оризът е почти готов, прибавете нарязан спанак, малко зехтин и фино настъргана лимонова кора. Разбъркайте и оставете под капак няколко минути, за да се смесят ароматите.

Това леко ястие върви чудесно с кисело мляко и може да се сервира и като гарнитура.

Фритата със зелен лук и сирене

Снимка: iStock by Getty Images

Фритатата е спасение за всяка вечер, когато хладилникът не изглежда обещаващо. Разбийте яйца, добавете нарязан зелен лук, натрошено сирене и щипка червен пипер. Изсипете сместа в тиган с незалепващо покритие и запечете на умерен огън. Когато долната част стегне, поставете капак или завършете във фурната за няколко минути. Резултатът е ароматно и леко ястие, което се приготвя за по-малко от половин час.

Салата с киноа, авокадо и репички

Снимка: iStock by Getty Images

Тази салата е цветна, хрупкава и пълна с витамини. Докато киноата се вари, нарежете авокадото, репичките, една краставица и малко пресен магданоз. Смесете всичко в голяма купа и овкусете с лимонов сок, зехтин и щипка сол. По желание можете да добавите натрошено сирене или няколко капки мед. Това е идеалният избор за вечер, когато ви се хапва нещо леко, но засищащо.

Пълнени гъби с крем сирене и билки

Снимка: iStock by Getty Images

Гъбите са чудесна основа за пълнене с различни продукти. Изберете по-големи гъби, почистете ги и ги подредете в тава. Вътрешността напълнете с крем сирене, смесено с нарязан копър, магданоз и чесън. Запечете за 15-20 минути, докато гъбите омекнат и повърхността стане златиста. Може да поднесете с лека салата или свежа зелена гарнитура. Ястието изглежда ефектно, но се приготвя без никакво усилие.

Дайте оценка:

Тагове: крема сирене тиквички спанак ориз зелен лук гъби авокадо репички киноа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче