Сигурно по това време на годината много често сте се чудили - "А как точно приготвят мляното месо за адана кебап? А и как става толкова вкусно?"
Е, сега ще ви разкрия всички тайни на овкусяването на агнешкото месо - в какво съотношение е с телешкото, какви части от месото да използвате за каймата, за да остане сочно, и най - вече с какво да го поднесете на гостите или семейството си, въпреки че изборът от гарнитури към агнешкото са безгранични.
Рецептата, която ви давам, лесно можете да преобразувате в рецепта за татарски кюфтета. Само добавете нарязани на ситно зелени, червени чушки, лук, хлебни трохи, мащерка, розмарин, чубрица и магданоз. Оформете кюфтета на по 250 г и в центъра им сложете кисели краставички и кашкавал, нарязани на ситно.
Но нека се съсредоточим върху така известния адана кебап.
Необходими продукти:
- 800 г агнешко месо - мляно месо от плешка, за да се уверите че мазнината и месото са в перфектен баланс
- 200 г телешко месо - мляно месо от плешка
- 2 г лют червен пипер
- 20 г зехтин
- 12 г сол
- 2 г черен пипер млян
- 3 г магданоз, сух
- 3 г кимион, млян
- 1 г канела, мляна
- 3 г кориандър, млян
- 3 г джоджен, сух
- 2 г чубрица, суха
- 5 г лук на прах
- 3 г чесън на прах
- 20 г сушена чушка, смляна на прах
*Ако поръчате да ви смелят месото в магазин, предупредете ги да го направят със ситна приставка, иначе ще се наложи да ги докълцате вкъщи.
Начин на приготвяне:
- Всички продукти разбърквате добре и мачкате овкусената кайма за няколко минути, за да ѝ вкарате въздух. По възможност овкусете и оставете да пренощува в хладилника, за да отвори всички вкусове.
- В деня на приготвянето на кебапа, оформете месото на шишове.
- Печете по възможност на барбекю или на грил тиган. Не изпичайте докрай и оставете месото леко розово около шиша. По този начин ще се насладите на истинска сочност, наситен вкус и крехкост.
- Поднесете с гарнитура по ваш избор.