Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Адана кебап

Сочен и перфектно овкусен

От Николай Красимиров
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Сигурно по това време на годината много често сте се чудили - "А как точно приготвят мляното месо за адана кебап? А и как става толкова вкусно?"

Е, сега ще ви разкрия всички тайни на овкусяването на агнешкото месо - в какво съотношение е с телешкото, какви части от месото да използвате за каймата, за да остане сочно, и най - вече с какво да го поднесете на гостите или семейството си, въпреки че изборът от гарнитури към агнешкото са безгранични.

Рецептата, която ви давам, лесно можете да преобразувате в рецепта за татарски кюфтета. Само добавете нарязани на ситно зелени, червени чушки, лук, хлебни трохи, мащерка, розмарин, чубрица и магданоз. Оформете кюфтета на по 250 г и в центъра им сложете кисели краставички и кашкавал, нарязани на ситно.

Но нека се съсредоточим върху така известния адана кебап.

Необходими продукти:

  • 800 г агнешко месо - мляно месо от плешка, за да се уверите че мазнината и месото са в перфектен баланс
  • 200 г телешко месо - мляно месо от плешка
  • 2 г лют червен пипер
  • 20 г зехтин
  • 12 г сол
  • 2 г черен пипер млян
  • 3 г магданоз, сух
  • 3 г кимион, млян
  • 1 г канела, мляна
  • 3 г кориандър, млян
  • 3 г джоджен, сух
  • 2 г чубрица, суха
  • 5 г лук на прах
  • 3 г чесън на прах
  • 20 г сушена чушка, смляна на прах

*Ако поръчате да ви смелят месото в магазин, предупредете ги да го направят със ситна приставка, иначе ще се наложи да ги докълцате вкъщи.

Начин на приготвяне:

  1. Всички продукти разбърквате добре и мачкате овкусената кайма за няколко минути, за да ѝ вкарате въздух. По възможност овкусете и оставете да пренощува в хладилника, за да отвори всички вкусове.
  2. В деня на приготвянето на кебапа, оформете месото на шишове.
  3. Печете по възможност на барбекю или на грил тиган. Не изпичайте докрай и оставете месото леко розово около шиша. По този начин ще се насладите на истинска сочност, наситен вкус и крехкост.
  4. Поднесете с гарнитура по ваш избор.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер червен пипер чубрица бял лук магданоз телешка кайма агнешко джоджен канела кимион лют пипер чесън на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче