Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

По нашенски: Пролетни рецепти от българската традиционна кухня

Няколко ястия, които ще ви заситят


С настъпването на пролетта природата се събужда, а заедно с нея и нашият апетит към по-леки, свежи и сезонни ястия. Това е времето, когато на пазара се появяват първите зелении - коприва, лапад, спанак, зелен лук и чесън, които са част от българската кухня от векове. Традиционната ни кулинария е тясно свързана със земята и сезоните, а пролетните рецепти носят усещане за обновление, здраве и връщане към корените.

Тези ястия са създадени с грижа към семейството и с внимание към продуктите. Те често са постни или приготвени с малко месо, но винаги с богат вкус и плътна текстура. Много от рецептите идват от времето, когато храната се е приготвяла от това, което градината е давала - без излишества, но с усет. В тях има много билки, подправки, кисело мляко, зърнени култури и бобови растения, които подхранват тялото след дългата зима.

Пролетната българска кухня е едновременно вкусна и вдъхновяваща. В нея няма излишна сложност, но има дълбочина. В следващите редове ще откриете няколко класически рецепти, които ухаят на полет. Те ще ви припомнят вкуса на домашната храна, която се грижи не само тялото, но и за сърцето.

Супа със зелении, ориз и пресни подправки

Снимка: iStock by Getty Images

Лека, но питателна супа, която съчетава ароматите на копривата, лапада и пресния чесън. Приготвя се с лук, ориз, морков и домат, а в края се добавят ситно нарязани зелении и много магданоз. Вари се на слаб огън до напълното сготвяне на ориза. По желание може да се застрои с яйце и кисело мляко, за по-плътен вкус. Поднася се с лъжица кисело мляко и пресен хляб.

Кюфтета от коприва и сирене

Снимка: iStock by Getty Images

Първите връхчета на копривата се бланшират за кратко, след което се смесват с яйце, натрошено сирене и малко галета или брашно. Подправят се с черен пипер, чесън и джоджен. От сместа се оформят кюфтенца, които се пекат или пържат. Идеални са както за предястие, така и за основно, което да поднесете с млечен сос.

Спаначник с прясно сирене

Снимка: iStock by Getty Images

Чудна пролетна баница, която се приготвя бързо и изчезва още по-бързо. Смесват се нарязан спанак, сирене, яйце и малко кисело мляко, а плънката се разпределя върху кори за баница. Навиват се като охлюв или се редят на пластове. Спаначникът се изпича до златисто.

Той е идеален както за закуска, така и за лека вечеря. Може да се консумира топъл или студен - вкусът е винаги чудесен.

Пържен лапад с яйца и сирене

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-простите, но и най-вкусни рецепти от народната кухня. Лападът се нарязва и се задушава в малко масло до омекване. След това се добавят разбити яйца и натрошено сирене, и всичко се готви до готовност. Поръсва се с копър и се сервира с пресен хляб. Това простичко ястие съчетава повечето дарове на пролетта, като ще ви зареди с протеини за активен ден.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: чесън домати моркови яйца сирене спанак ориз лапад кори за баница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче