Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лападът - богат на фибри, желязо и магнезий

Възползвайте се максимално от силите му през пролетта


Лападът е едно от онези пролетни зелени растения, които често остават в сянката на спанака и киселеца, но всъщност притежава впечатляващи качества. С мек, леко кисел вкус и нежна текстура, той е идеален за супи, пюрета, плънки и различни традиционни ястия. Освен това е изключително полезен - богат е на фибри, желязо, магнезий и витамини A, C и K. Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти, лападът помага за укрепване на имунната система, а естествената му киселинност подпомага храносмилането. В миналото той е бил важна част от селската кухня и е бил предпочитан не само заради вкуса си, но и заради лечебните си свойства.

Според народните поверия лападът е бил използван като билка за пречистване на кръвта и подобряване на храносмилането. В някои краища на Балканите се е вярвало, че консумацията му през пролетта носи сила и енергия за цялата година. Дори древните траки са го включвали в хранителния си режим, като са го готвели в комбинация с мляко и зърнени култури. В старите български домакинства той често е бил част от ежедневното меню, като се е използвал за приготвянето на зелници, яхнии и дори пълнени сарми.

Едно от най-големите предимства на лапада е, че е лесно достъпен и изключително адаптивен в кухнята. Може да се консумира както суров в салати, така и сготвен в различни ястия. Вкусът му чудесно се комбинира с млечни продукти като сирене и кисело мляко, а също и с яйца, ориз и картофи. Когато се задуши с малко масло и чесън, придобива още по-богат аромат и нежна текстура. Термичната обработка запазва голяма част от полезните му вещества, което го прави ценна съставка за всякакви ястия.

Лападът е чудесен избор за всеки, който търси природен начин да подобри хранителния си режим. Той подпомага работата на черния дроб и бъбреците, като същевременно е нискокалоричен и лесно смилаем. Благодарение на високото си съдържание на желязо, е особено полезен за хора, страдащи от анемия или често усещащи умора. Редовната му консумация спомага за доброто състояние на кожата и костите, а витамин С в него допринася за по-доброто усвояване на желязото.

Днес лападът се завръща в модерната кухня и често се използва от шеф-готвачи, които търсят нови вкусови комбинации. Включването му в менюто е лесен и вкусен начин да се възползваме от природните му качества. Независимо дали го приготвяме по традиционни рецепти или експериментираме с нови начини на готвене, той винаги ще добави свежест и полезни хранителни качества към всяко ястие.

Дайте оценка:

Тагове: лапад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче