Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зелена шакшука

Опитайте тази свежа разновидност на класическото за Северна Африка ястие

10’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 3 с.л. зехтин
  • 2 стръка праз, измити и нарязани (може да се замести с една по-голяма връзка пресен лук)
  • 200 г бейби спанак (може и лапад)
  • 250 г замразен грах
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 с.л. семена от кимион
  • малка връзка магданоз, едро нарязана
  • малка връзка кориандър, едро нарязана
  • Листата от малка връзка мента, едро нарязани
  • 8 средни яйца
  • 150 г кисело мляко
  • 1 супена лъжица хариса (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте олиото в широк, плитък тиган на среден огън. Добавете праза и щипка сол и гответе 4 минути, докато омекне.
  2. Сложете постепенно спанак в тигана, като след всяка порция разбърквайте, за да слегне.
  3. Прибавете граха, чесъна, кимиона и свежите подправки, след което овкусете със сол и черен пипер. Гответе няколко минути, докато започнат да се освобождават ароматите.
  4. Направете четири дупки в сместа и чукнете по две яйца във всяка. Покрийте и гответе за 10 минути, или докато белтъците стегнат, но жълтъците все още са рохки (те ще продължат да се готвят, докато носите тигана към масата).
  5. Подправете яйцата със сол, разпределете киселото мляко и харисата, ако използвате такава.
  6. Сервирайте с хрупкав хляб.

Ако разновидността на това класическо за Северна Африка ястие ви е харесала, вижте как да си приготвите неговия оригинален вариант:

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън кориандър пресен лук праз пресен магданоз яйца прясна мента кисело мляко спанак кимион лапад грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче