Необходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 2 стръка праз, измити и нарязани (може да се замести с една по-голяма връзка пресен лук)
- 200 г бейби спанак (може и лапад)
- 250 г замразен грах
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 с.л. семена от кимион
- малка връзка магданоз, едро нарязана
- малка връзка кориандър, едро нарязана
- Листата от малка връзка мента, едро нарязани
- 8 средни яйца
- 150 г кисело мляко
- 1 супена лъжица хариса (по желание)
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в широк, плитък тиган на среден огън. Добавете праза и щипка сол и гответе 4 минути, докато омекне.
- Сложете постепенно спанак в тигана, като след всяка порция разбърквайте, за да слегне.
- Прибавете граха, чесъна, кимиона и свежите подправки, след което овкусете със сол и черен пипер. Гответе няколко минути, докато започнат да се освобождават ароматите.
- Направете четири дупки в сместа и чукнете по две яйца във всяка. Покрийте и гответе за 10 минути, или докато белтъците стегнат, но жълтъците все още са рохки (те ще продължат да се готвят, докато носите тигана към масата).
- Подправете яйцата със сол, разпределете киселото мляко и харисата, ако използвате такава.
- Сервирайте с хрупкав хляб.
Ако разновидността на това класическо за Северна Африка ястие ви е харесала, вижте как да си приготвите неговия оригинален вариант: