Необходими продукти:
- 50 бр. листа лапад
- 1 ч.ч. ориз
- 2 моркова
- 1 връзка пресен джоджен
- 3 стръка пресен лук
- 2 скилидки чесън
- 5 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. пушен червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Листата се почистват от дръжките и се попарват във вряща подсолена вода. Изваждат се и се заливат с ледена вода. Оцеждат се.
- Нарязаните на ситно лук, моркови, джоджен, чесън се задушават в олио. Прибавят се оризът, доматено пюре и подправките.
- Разбъркват се добре и се наливат 3 ч.ч. топла вода. Вари се, докато оризът абсорбира цялата течност.
- Сармите се завиват по стандартния начин. Нареждат се в дълбока тавичка. Заливат се с половин чаша топла вода и тънка струйка зехтин отгоре. Покриват се алуминиево фолио.
- Пекат се на 200 градуса в предварително загрята фурна 50 мин.
- Фолиото се маха и се запичат за още 10 мин.
ИЗБРАНО