Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пролетна умора: Пет храни, които ще ви заредят с енергия

Подгответе тялото си за повече приключения навън


С настъпването на пролетта природата се пробужда, дните стават по-дълги, а температурите - по-приятни. Въпреки това много хора усещат спад в тонуса, постоянна умора и липса на мотивация. Това състояние, известно като пролетна умора, е резултат от адаптацията на организма към промените в сезоните. След студените зимни месеци тялото ни трябва да се настрои към повече светлина, по-високи температури и по-активен начин на живот.

Причините за пролетната отпадналост са комплексни, но най-често са свързани с дефицита на определени витамини и минерали. През зимата диетата ни е по-бедна на пресни плодове и зеленчуци, а нивата на витамин D, който се синтезира чрез слънчевата светлина, обикновено са ниски. Освен това хормоните ни се пренастройват към новите условия, което може да доведе до усещане за сънливост и намалена концентрация.

За щастие, правилният избор на храни може значително да ни помогне да се справим с този преходен период. Някои продукти осигуряват на тялото необходимите хранителни вещества, повишават енергията и подобряват настроението. Ето пет вида храни, които ще ни заредят с жизненост и ще ни помогнат да се справим с пролетната умора.

Зеленолистни зеленчуци - свежест и минерали в една хапка

Снимка: iStock by Getty Images

Спанакът, кейлът и марулята са истински енергийни бомби. Те са богати на желязо, което подпомага производството на червени кръвни клетки и предотвратява анемията - една от основните причини за умора. Освен това съдържат магнезий, който намалява стреса и напрежението в мускулите. Витамините от група В, намиращи се в зеленолистните зеленчуци, спомагат за преобразуването на храната в енергия и поддържат доброто настроение. Можете да ги консумирате в свежи салати, смутита или леко сотирани с чесън и зехтин.

Цитрусови плодове - витамин С за бодрост

Снимка: iStock by Getty Images

Портокалите, грейпфрутите и лимоните са отличен източник на витамин С, който стимулира имунната система и намалява чувството на изтощение. Този мощен антиоксидант помага на тялото да усвоява желязото по-ефективно, като по този начин се бори със слабостта и липсата на тонус.Цитрусовите плодове хидратират организма и ни освежават с естествената си киселинност. Можете да започнете деня с чаша прясно изцеден сок или да добавите резени грейпфрут към сутрешната си закуска.

Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.

Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.

Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.

Скъпи читатели,

Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.
В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.

Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.

Ядки и семена - концентрирана енергия в малка форма

Снимка: iStock by Getty Images

Бадемите, орехите, лененото и тиквеното семе са богати на полезни мазнини, протеини и фибри. Те осигуряват дълготрайно освобождаване на енергия и ни предпазват от резките спадове в кръвната захар, които често водят до умора. Освен това съдържат цинк, селен и омега-3 мастни киселини, които подобряват когнитивната функция и намаляват възпаленията в организма. Шепа ядки като следобедна закуска или добавени към закуската с кисело мляко ще ви дадат необходимата сила за целия ден.

Пълнозърнести храни - стабилна енергия през целия ден

Снимка: iStock by Getty Images

Киноата, кафявият ориз, овесените ядки и пълнозърнестият хляб са богати на сложни въглехидрати, които осигуряват постепенно освобождаване на глюкоза в кръвта. Това предотвратява резките колебания в нивата на енергия и поддържа концентрацията стабилна. Освен това пълнозърнестите продукти са източник на фибри, които подпомагат доброто храносмилане и поддържат усещането за ситост. Закуска с овесени ядки и плодове или пълнозърнест сандвич със свежи зеленчуци са отличен избор за борба с пролетната умора.

Кисело мляко - пробиотици за добро настроение и енергия

Снимка: Unsplash

Ферментиралите млечни продукти като киселото мляко и кефирът са богати на пробиотици, които поддържат баланса на чревната флора и подпомагат усвояването на хранителните вещества. Здравият стомах е ключът към доброто настроение и високи енергийни нива, тъй като именно в червата се синтезира голяма част от серотонина - хормонът на щастието. Освен това киселото мляко съдържа протеини и калций, които поддържат мускулите и костите в добро състояние.

*Текстът е с информативен характер и не замества консултацията със специалист

Дайте оценка:

Тагове: бадеми кисело мляко спанак овесени ядки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче