Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кои са петте вида най-полезни ядки, които трябва да имате у дома

Винаги ги имайте подръка


Ядките са малки хранителни съкровища, които заслужават специално място в ежедневното ни меню. Те са богати на полезни мазнини, белтъчини, витамини и минерали, които подпомагат различни функции в организма. Въпреки високата си калорийна стойност, консумацията им в умерени количества може да допринесе за по-добро здраве, повече енергия и дори поддържане на нормално тегло. Освен това, ядките са изключително удобни за хапване на крак, като междинна закуска или като добавка към различни ястия.

Изследвания показват, че редовният прием на ядки намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, благодарение на съдържанието им на ненаситени мазнини и антиоксиданти. Те подпомагат мозъчната дейност, подобряват концентрацията и паметта и регулират нивата на кръвната захар. Богати са и на магнезий, калий и фибри, което ги прави полезни за храносмилателната система и здравето на костите. Включването им в храненето е чудесен начин да осигурим на организма си ценни хранителни вещества по естествен и вкусен начин.

Разнообразието от ядки на пазара е голямо, но някои от тях се отличават със забележителен хранителен профил и особени ползи за здравето. Нека разгледаме петте най-здравословни вида ядки, които заслужават да присъстват по-често в нашето меню.

Бадемите - кралете на ядките

Снимка: iStock by Getty Images

Бадемите са едни от най-питателните ядки, богати на витамин Е, магнезий и антиоксиданти. Те подпомагат здравето на кожата, като я защитават от вредното въздействие на свободните радикали и забавят процеса на стареене. Съдържат високи нива на мононенаситени мазнини, които помагат за регулиране на холестерола и намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това бадемите са чудесен избор за хора, които следят теглото си - благодарение на съдържащите се в тях фибри и протеини, те осигуряват дълготрайно засищане.

Хапването на шепа бадеми дневно може да подобри когнитивните функции и да подпомогне паметта. Те са изключително универсални - могат да се консумират сурови, печени, добавени към салати, смутита или дори под формата на бадемово масло.

Орехите - храната за мозъка

Снимка: iStock by Getty Images

Орехите са сред най-богатите на омега-3 мастни киселини ядки, които подпомагат здравето на сърцето и мозъка. Те съдържат антиоксиданти, които намаляват възпаленията в тялото и защитават клетките от увреждане. Консумацията на орехи е свързана с подобряване на когнитивната функция, както и за по-добрата памет и концентрация. Те имат мелатонин - естествен хормон, който подпомага добрия сън.

Благодарение на високото съдържание на фибри и протеини, орехите са засищащи и подпомагат храносмилането. Те се използват широко в кулинарията - от традиционни български рецепти до модерни здравословни ястия и десерти.

Лешниците - вкусни и полезни

Снимка: iStock by Getty Images

Лешниците са отличен източник на витамин Е, магнезий и мононенаситени мазнини, които подпомагат сърдечното здраве. Те съдържат и значителни количества антиоксиданти, които защитават клетките от оксидативен стрес. Благодарение на високото съдържание на фибри, лешниците подпомагат доброто храносмилане и регулират нивата на кръвната захар. Те също така поддържат здравето на кожата и косата, като допринасят за еластичността и хидратацията.

Лешниците са предпочитан избор в сладкарството - използват се в различни шоколадови десерти, торти и кремове.

Шамфъстъкът - за силно сърце

Снимка: iStock by Getty Images

Шамфъстъкът е една от най-нискокалоричните ядки, но въпреки това е богат на протеини, фибри и полезни мазнини. Той помага за поддържане на нормални нива на холестерол и кръвно налягане, което го прави чудесен избор за сърдечното здраве.

Шамфъстъкът съдържа лутеин и зеаксантин - мощни антиоксиданти, които подпомагат зрението. Тези ядки са изключително засищащи и могат да бъдат чудесна закуска между храненията. Благодарение на характерния си вкус и леката сладост, те се използват както в солени, така и в сладки ястия.

Кашу - меки и кремообразни

Снимка: Unsplash

Кашуто е ядка с приятна кремообразна текстура и богат вкус, което я прави чудесна съставка за различни ястия. То е изключителен източник на мед, магнезий и желязо, които подпомагат здравето на костите, нервната система и имунитета. Кашуто съдържа и здравословни ненаситени мазнини, които помагат за поддържането на добър баланс на холестерола.

Тези ядки са богати на антиоксиданти, които защитават клетките от стареене и увреждания. Те подпомагат и производството на серотонин - хормона на щастието, което ги прави чудесен избор за подобряване на настроението.

Кашуто е многофункционално - използва се в растителни кремове, сосове, десерти и дори като основа за веган сирена. Леката му сладост и кремообразност го правят предпочитан избор за различни кулинарни експерименти.

Независимо кои ядки предпочитате, всички те са отличен избор за балансирано и здравословно хранене. Важно е да ги консумираме умерено, за да се възползваме максимално от техните хранителни ползи, без да прекаляваме с калориите.

Дайте оценка:

Тагове: шамфъстък бадеми орехи лешници

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче