Нека днес си отговорим на следния въпрос - защо трябва да накисваме ядките?
На първо място знаем, че ядките са изключително полезни и богати на хранителни вещества. Те също обаче съдържат фитинова киселина и ензимни инхибитори, които могат да затруднят усвояването на полезните витамини и минерали.
Накратко, накисването на ядките преди консумация спомага за намаляване на съдържанието на фитинова киселина и активира ензимите, които подпомагат храносмилането. Това прави ядките по-лесно смилаеми и улеснява усвояването на хранителните вещества в тях.
Какво трябва да знаете за накисването на различните видове ядки
Това е изключително лесна процедура, която изисква единствено вода и време. Тук ще ви дадем пример за някои от най-популярните видове ядки и приблизителните часове, необходими за тяхното накисване. Имайте предвид, че всички са в сурово състояние:
- Бадеми: 8-12 часа.
- Орехи: 4-6 часа.
- Лешници: 8-12 часа.
- Кашу: 2-4 часа.
- Бразилски орехи: 6-8 часа.
- Тиквени семки: 6-8 часа.
- Слънчогледови семки: 2-4 часа.
- Фъстъци: 6-8 часа.
- Макадамия: 2-4 часа.
Какви са стъпките
- Избор на съд: Използвайте стъклена или керамична купа.
- Количество вода: Налейте достатъчно вода, за да покрие ядките напълно, като добавите малко сол (около 1 чаена лъжичка на 2 чаши вода) за по-добро разграждане на ензимните инхибитори.
- Накисване: Оставете ядките да се накиснат за съответното време според вида им.
- Изхвърляне на водата: След като изтече времето за накисване, изхвърлете водата. Тази вода съдържа разтворените вредни вещества и не трябва да се използва за готвене или пиене.
- Изплакване: Изплакнете ядките обилно под течаща вода, за да отстраните остатъците от фитиновата киселина и солта.
Сушене на ядките
След накисване, ядките могат да се консумират веднага, но за по-дълго съхранение е добре да ги изсушите. Това може да се направи в дехидратор или в слаба фурна, настроена на около 40-50°C за 12-24 часа, в зависимост от вида на ядките.
Ядки, които не трябва да се накисват
Трябва да имате предвид, че не всички ядки се нуждаят от накисване и за това си има причина. Някои от тях са:
- Кедрови ядки: Те имат ниско съдържание на фитинова киселина и накисването им не е наложително.
- Кокосови ядки: Те също не се нуждаят от накисване поради ниското съдържание на анти-нутриенти.
- Пекан: Може да се консумира без накисване, но то би подобрило тяхната смилаемост.
Защо е добре да накисвате ядките
Накисването на ядките има множество предимства, като сред основните са тези, които вече споменахме - улесняване на смилането им, повишено усвояване на хранителните вещества и подобряването на вкуса и текстурата им. Освен това така ще се намали количеството на някои алергени, за които знаем, че могат да бъдат много опасни за по-чувствителните към тях хора.
Възможно е да се изненадате, но накиснатите ядки ще хидратират тялото ви допълнително, което е чудесна новина, ако се опитвате безуспешно да пиете повече вода.