Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За сила: 10 страхотни начина да похапвате по-често спанак

В духа на пролетта


Спанакът, този непретенциозен зеленолистен зеленчук, често е недооценен в кулинарния свят. Освен че е богат на витамини и минерали, той е изключително универсален и може да се използва по множество неочаквани начини. Забравете за обикновената салата или баница - ето няколко идеи, които ще ви накарат да погледнете на спанака с нови очи.

Зелени смутита - енергия и свежест в една чаша

Добавете шепа пресен или замразен спанак към любимото си смути за допълнителна доза витамини А, С и К, както и желязо и фибри. Спанакът има неутрален вкус, така че няма да промени драстично вкуса на напитката, но ще я обогати с ценни хранителни вещества. Можете да комбинирате спанак с банани, ябълки, манго или други плодове, както и с кисело мляко или растително мляко за да се сдобиете с по-кремообразна текстура.

Снимка: iStock by Getty Images

Спаначено песто

Заменете традиционния босилек със спанак в рецептата за песто за по-здравословна алтернатива. Ще получите свеж и ароматен сос, който е идеален за паста, сандвичи, пица или като дип за зеленчуци. Можете да добавите и други зелени подправки като магданоз или копър за още по-богат вкус.

Спаначени палачинки за здравословен старт на деня

Добавете пасиран спанак към тестото за палачинки, за да им придадете красив зелен цвят и допълнителна хранителна стойност. Тези палачинки са идеални за закуска или лека вечеря, особено за деца, които не обичат зеленчуци. Можете да ги сервирате с мед, плодове, сирене или други любими добавки.

Спаначен хумус

Добавете шепа спанак към класическия хумус, за да му придадете свеж зелен цвят и да го допълните с още една доза витамини и фибри. Този хумус е идеален за дип с пресни зеленчуци, питки или като намазване за сандвичи. Можете да добавите и печени чушки или сушени домати за още по-интересен вкус.

Спанак в десерти - изненадайте гостите си

Да, правилно прочетохте, спанакът може да се използва и в десерти. Опитайте да добавите пасиран спанак към тестото за мъфини, кекс, брауни или сладкиши, за да им придадете красив зелен цвят и допълнителна сочност. Спанакът ще добави и ценни хранителни вещества, без да променя драстично вкуса на десерта.

Спаначен чипс - здравословна алтернатива на картофения

Измийте и подсушете листата спанак, поръсете ги с малко зехтин, сол, черен пипер и други любими подправки и ги изпечете във фурната на ниска температура до хрупкавост. Ще получите вкусен и здравословен чипс, който е идеален за похапване пред телевизора или като гарнитура към супи и салати.

Снимка: iStock by Getty Images

Спанак в омлет или бъркани яйца

Добавете нарязан спанак към омлета или бърканите яйца за по-здравословна и цветна закуска. Спанакът ще добави и ценни хранителни вещества, като желязо и витамин К, които са важни за здравето на костите и кръвообращението.

Спаначени кюфтета или бургери

Добавете пасиран спанак към сместа за кюфтета или бургерите от кайма, пилешко или риба, за да им придадете допълнителна сочност, хранителна стойност и зелен цвят. Спанакът ще направи по-сочни и здравословни.

Спанак в плънка за пица или пайове

Добавете спанак към плънката за пица, пай, баница или други печива. Можете да го комбинирате с гъби, сирене, шунка, бекон или други любими съставки.

Снимка: iStock by Getty Images

Спанак в плънка за равиоли или тортелини

Смесете спанак с рикота, пармезан, моцарела или други сирена за вкусна и здравословна плънка за равиоли, тортелини, канелони или други видове паста. Можете да добавите и яйце, галета за по-плътна текстура.

Спанакът е истинско зелено чудо, което може да се използва по множество неочаквани начини. Не се страхувайте да експериментирате и да откриете свои собствени любими рецепти със спанак.

Дайте оценка:

Тагове: спанак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче