Можем да наречем спанака образно "електроцентрала за хранителни вещества". Зеленолистното растение, асоциирано с любимия комиксов, а в последствие и анимационен герой Попай моряка, се отглежда в целия свят, въпреки че произлиза от земите на Азия.
Спанакът споделя гени с цвеклото, манголда, киноата и амаранта. Не расте на глави, както марулите например, а всяко листо има свое собствено стъбло, свързващо го със земята.
Едно от предимствата на това зеленолистно е, че има множество приложения в кулинарията. Може да се приготвя на пара, да се пържи, задушава или вари, да се прибавя към сосове, супи и всякакъв вид други ястия, както и да се яде сурово на салата. Това го прави неизменен спътник в разнообразното хранене.
Пролетта е идеалният момент да се опитате да похапвате спанак по-често. Тогава листата му са изключително деликатни и крехки, освен това съдържат богата гама от хранителни вещества. Ако изберете да го сложите в ястие, не е необходима дълга термична обработка. Достатъчно е да го прибавите към края на процеса, при това само за няколко минути, колкото да омекне. Този начин гарантира, че голяма част от полезните му свойства ще останат в него.
Спанакът е с ниско съдържание на калории, но в същото време има много витамини, минерали и различни фитонутриенти. Той е отличен източник на витамините К, А, С, В2 и В6, както и на фолиева киселина, магнезий, желязо, калций, протеини, фосфор, фибри, селен и омега-3 мастни киселини. Бори се с оксидативния стрес, помага за доброто кръвно налягане и здравето на очите.
Погледнем ли назад в миналото ще видим как спанакът се появява в персийската кухня преди около 2 хил. години. По-късно той е бил пренесен от китайски и индийски пътешественици в техните страни. Постепенно зеленолистният зеленчук си проправя път към Средиземно море, а след това към Франция и Англия. Спанакът се споменава и в английската готварска книга от далечната 1390 г., носеща името Forme of Cury.
В САЩ пък се получава бум на спанака в началото на 1900 г., когато американският карикатурист Елзи Крислър Сегар се възползва от ситуацията и създава популярния и до ден днешен свой герой Попай, известен с добиването на супер сили щом изяде консерва със спанак. Според някои, именно анимационният филм довежда до изключителната популярност на растението, като увеличава продажбите му с 33% през първите няколко години.
Преди да започнете да готвите със спанак, задължително го измийте. Листенцата му, особено в основата, са способни да събират доста кал и мръстотия, затова е хубаво да му отделите внимание. На вкус той добре се съчетава с други зеленолистни и зеленчуци, както и си върви с богати на мазнини храни, сред които сирена, масло, различни видове меса, а също и със сметана.
Много популярни ястия със спанак са пастата, кишовете, различните омлети и суровите салати. В България често го похапваме с ориз или на супа, понякога и в баница. Едно от най-познатите пък ястия в Гърция е спанакопита, която донякъде прилича на нашата баница, но, разбира се, се различава със своите съставки и начин на приготвяне.
В по-модерната кухня, свързана с по-здравословното хранене, спанакът се употребява много често в смутита, в комбинация със зелени ябълки.
За да съхраните за по-дълго време този крехък зеленчук, първо трябва да го измиете добре, след като го донесете у дома. Следва да го подсушите най-добре в центрофуга за сушене на салати, а ако нямате такава, направете го с кухненска хартия или памучна кърпа. Когато е добре изсъхнал, приберете го в кутия за съхранение, която преди това сте постлали с кухненска хартия, а може и в найлонов плик, и сложете в чекмеджето на хладилника. Така ще запазите спанака свеж за около седмица.
Ако го замразявате, имайте предвид, че срокът му на годност ще изтече след около 6 месеца.
А сега, ето и нашите няколко предложения, с които да похапвате спанак по-често и разнообразно: