Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Големи равиоли с рикота, спанак и течен жълтък

Предизвикайте се

75’ Подготовка
5’ Време за готвене
2 Порции
2 Трудност

Необходими продукти за 4 големи равиоли, които стигат за 2 порции:

За тестото:

  • 160 г брашно тип 00 (може да го намерите в магазините като "Тесто за пица")
  • 1 цяло яйце и 3 жълтъка

За пълнежа:

  • 100 г спанак
  • 150 г рикота
  • 25 г пармезан
  • 1 скилидка чесън
  • Настърганата кора на ½ лимон
  • Щипка индийско орехче
  • 4 жълтъка

За билковото масло:

  • 50 г масло
  • 8 пресни листа салвия

Начин на приготвяне:

  1. За да приготвите тестото, сложете брашното в купа и направете кладенче в средата. Добавете яйцето и жълтъците и ги разбийте с вилица. Взимайте и по малко от брашното, докато може да го месите на ръка. Извадете тестото от купата и го размесете за 10-15 мин. Трябва да стане гладко и когато го натиснете с пръст, плавно да се връща към първоначалната си форма. Завийте го с фолио за съхранение и го оставете да си почине за 20 мин.
  2. За плънката прехвърлете спанака в гевгир, залейте го с вряща вода и го оставете да изстине. Изстискайте го по начин, чрез който да извлечете възможно най-много от влагата му, сложете го на дъската и го нарежете на ситно.
  3. Прехвърлете го в купа заедно с рикотата, пармезана, чесъна, лимоновата кора и индийското орехче, след което подправете със сол и черен пипер.
  4. Сложете плънката в пош със звездовиден накрайник.
  5. Разрежете тестото на две половини и ги разточете с машина за паста. Ако не разполагате с такава, направете го на ръка. Повърхността трябва да е добре набрашнена. Разточете тестото на дълго, като внимавате да не е прекалено тънко. Сложете и двете му разточени вече части успоредно, с дългата част към вас.
  6. Поставете количество равно на 1 с.л. от плънката на 4 места върху по-близкия лист тесто. Натиснете рикотата със спанак леко, за да се получи вдлъбнатина.
  7. Много внимателно сложете суровите жълтъци отгоре, след което с 10-сантиметров ринг изрежете тестото около плънката. Важно е да има поне 2 см разстояние от нея и края на тестото. Изрежете кръгове със същата големина и от другия лист.
  8. С чедка, потопена във вода, намажете тестото около плънката и внимателно сложете другия кръг отгоре. Притиснете хубаво с пръсти, за да не излезе плънката.
  9. Пуснете равиолите във вряща подсолена вода с помощта на лъжица. Варете 3 мин. и извадете равиолите в две чинии.
  10. Разтопете маслото и сложете листата салвия за 1-2 мин. Полейте пастата с ароматното масло, поръсете ги с пармезан и поднесете веднага.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън сол яйца бяло брашно индийско орехче спанак рикота пармезан салвия

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче