Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да си направим домашно кисело мляко

Само с две съставки и с много любов


Киселото мляко е изключително полезно, особено за добрата функция на червата. Независимо дали обичате да го ядете просто така, да го пиете на айрян или да го използвате основно в рецепти, то е неизменен хранителен продукт в ежедневието.

В днешно време има изключително разнообразие от кисели млека, но за жалост голяма част от тях съдържат сухо мляко, подобрители и стабилизатори, които вредят на здравето. Освен това вкусът няма нищо общо с този на киселото мляко, което помним от детството си.

Да се приготви домашно подквасено мляко обаче не е никак сложен процес, а някои хора дори го предпочитат освен заради по-добрите му хранителни качества, но и заради по-ниските разходи.

На пазара вече се продават и специални уреди за приготвяне на кисело мляко, които при процеса на подквасване поддържат определена температура, докато добрите бактерии вършат своята работа. Историята доказва, че любимото кисело на вкус мляко може да се получи перфектно и без намесата на модерните технологии, при това без допълнителни усилия.

Снимка: Unsplash

Най-важната съставка, която трябва да си набавите, е качествено прясно мляко. Колкото по-малко пастьоризирано е то, толкова по-добре, а ако е домашно, това е перфектният вариант. Гледайте да е с висок процент на масленост, за да се получи крайният продукт гъст.

За закваска се използва вече готово кисело мляко. Може да го купите от магазина, но внимавайте и то да е високомаслено и да не съдържа сухо мляко и други подобрители на вкуса. Тогава вероятността прясното мляко да не се "захване" е много голяма, а и няма да се радвате на наличието на голямо количество полезни бактерии.

Ако прясното мляко е домашно, сварете го, ако е пастьоризирано - затоплете го на слаб огън, и го оставете да изстине на стайна температура, докато стане приятно топло. Не бива да е горещо. Пресипете го в стъклени буркани от около 600 мл, като във всеки от тях сложите по една супена лъжица кисело мляко. Разбъркайте добре, завинтете капачките и увийте бурканите в топло одеяло (и отдолу), най-добре с вълнено или поларено.

Изчакайте около 4-5 часа, след което преместете киселото мляко в хладилника. Нека остане там за цяла нощ, за да може да стегне и да се сгъсти още по-добре.

На следващия ден остава да се насладите на страхотния му вкус. Не забравяйте да оставите и за следващата доза домашно кисело мляко, като е желателно бурканът да не е започван.

Дайте оценка:

Тагове: кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче