Днес отбелязваме Деня на фахитас - едно от най-разпространените ястия в Мексико и щата Тексас в САЩ.
Месото в него може да бъде пилешко, свинско, говеждо, телешко, дори да се замести от морски дарове. На места фахитас се предлага и във вегетарианска версия, така че всички негови любители да могат да му се насладят.
Когато надникнем в историята на ястието, ще видим как с годините то се подобрява и развива. В началото, за приготвянето му са се използвали онези части на кравата, които обикновено остават нежелани за консумация.
Ястието носи това име заради нарязаното на ленти месо и е създадено през 30-е години на миналия век от мексикански работници в ранчо, намиращо се в Тексас. В моментите, когато не са имали възможност да им плащат с пари, собствениците раздавали на работниците частите от заколените животни, които не ставали за продан. В тях влизали главата и вътрешностите, заедно с месото в коремната област.
Мъжете се научили как да ги приготвят и едновременно с това да превърнат остатъците в чудесно ястие от мариновано месо и зеленчуци, което може да се сервира увито в царевична тортиля.
Оттогава фахитас става страхотна алтернатива за интересна и различна храна по време на градинско парти, но се превръща в истински известно в края на 60-е години, благодарение на Сони Фалкън, отговарящ за месния щанд в магазин в щата Тексас. Приготвяйки вкусното ястие, през 1969 г. той решава да участва на фестивал, където продава фахитас на дошлите да се забавляват хора. Малко след това различни ресторанти започват да предлагат ястието.
През 1970 година фахитас се превръща в истински фурор, тъй като ястието става част от менюто на много заведения. Готвачите започват да импровизират и да приготвят своя версия, сменяйки най-вече вида на месото с по-крехкото филе.
Днес може да хапнете фахитас на крак, увито в тортила, или да го хапнете отделно. Който и вариант да предпочетете, няма никакво значение, особено щом има начин да си приготвите това вкусно ястие у дома за около 20 минути.