Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пролетно: Пълнени чушки с кайма, ориз и копър

Насладете се на порция вкусна свежест

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
20’ Подготовка
90’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 10-12 чушки с различни цветове
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Олио
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1/2 лимон
  • 2 жълтъка
  • 500 г кайма
  • 120 г ориз
  • 1-2 скилидки чесън, намачкани
  • 100 мл пасирани домати
  • Смес от подправки - чубрица, мащерка, пушен червен пипер, кимион, джоджен, див лук
  • 2 глави кромид лук, наситнени
  • Червен пипер
  • 1/2 стрък праз (бялата част), наситнен
  • 2 средни моркова, на дребно
  • Листа от целина, на ситно
  • Няколко стръка магданоз, на ситно
  • 1/2 връзка пресен копър, на ситно
  • 2 с.л. краве масло
  • 3 с.л. брашно
  • Вода

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Начин на пригтовяне:

  1. Загрейте тиган на умерено силен огън и с малко олио запържете каймата, като я раздробите с дървена лъжица, за да стане на "трохички". Когато се позапържи, я извадете от съда и я прехвърлете в една купа настрана.
  2. В същата мазнина запържете лука, морковите, чесънчето и праз лука. След 3 мин. добавете ориза, като преди това го изплакнете под течаща студена вода.
  3. Когато той стане "стъклен", добавете 1 с.л. червен пипер, разбъркайте и добавете каймата и доматите от консерва. Овкусете със сместа от подправки и налейте 1 ч.ч. водичка. Когато течността се изпари, добавете наситнените целина, магданоз и копър. Разбъркайте и свалете тигана от котлона.
  4. Махнете капачетата на чушките и ги почистете от семките. Посолете ги отвътре.
  5. Напълнете ги с плънката и топнете отвора на всяка чушка в малко брашно. Наредете пълнените чушки в тавичка.
  6. Полейте използвания за плънката тиган с малко гореща вода и налейте течността в тавата. Тя трябва да покрива чушките до половина.
  7. Полейте всяка чушка с малко олио или зехтин и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 мин., след което извадете съда, обърнете чушките и печете за още 30 мин. или до получаване на коричка и от другата страна.
  8. Разбийте жълтъците, сока от половин лимон и киселото мляко в една купа.
  9. Разтопете краве маслото в една тенджерка на слаб огън и добавете сместа от купата.
  10. Когато тя започне да къкри, добавете 3-4 черпака от бульона от тавата с чушките. Разбъркайте и изчакайте заливката пак да позакъкри съвсем слабо.
  11. Полейте чушките със заливката и ги върнете във фурната за още около 10 мин.
  12. Сервирайте с купичка с още кисело мляко и поръсете всяка порция с малко листа от магданоз за цвят.

Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън черен пипер червен пипер мащерка чубрица олио домати моркови магданоз праз копър целина кайма смес пушен червен пипер чушки червени чушки чушки камби джоджен кисело мляко лимонов сок вода ориз кимион кромид лук брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче