Необходими продукти:
- 10-12 чушки с различни цветове
- Сол и черен пипер на вкус
- Олио
- 1 кофичка кисело мляко
- 1/2 лимон
- 2 жълтъка
- 500 г кайма
- 120 г ориз
- 1-2 скилидки чесън, намачкани
- 100 мл пасирани домати
- Смес от подправки - чубрица, мащерка, пушен червен пипер, кимион, джоджен, див лук
- 2 глави кромид лук, наситнени
- Червен пипер
- 1/2 стрък праз (бялата част), наситнен
- 2 средни моркова, на дребно
- Листа от целина, на ситно
- Няколко стръка магданоз, на ситно
- 1/2 връзка пресен копър, на ситно
- 2 с.л. краве масло
- 3 с.л. брашно
- Вода
Начин на пригтовяне:
- Загрейте тиган на умерено силен огън и с малко олио запържете каймата, като я раздробите с дървена лъжица, за да стане на "трохички". Когато се позапържи, я извадете от съда и я прехвърлете в една купа настрана.
- В същата мазнина запържете лука, морковите, чесънчето и праз лука. След 3 мин. добавете ориза, като преди това го изплакнете под течаща студена вода.
- Когато той стане "стъклен", добавете 1 с.л. червен пипер, разбъркайте и добавете каймата и доматите от консерва. Овкусете със сместа от подправки и налейте 1 ч.ч. водичка. Когато течността се изпари, добавете наситнените целина, магданоз и копър. Разбъркайте и свалете тигана от котлона.
- Махнете капачетата на чушките и ги почистете от семките. Посолете ги отвътре.
- Напълнете ги с плънката и топнете отвора на всяка чушка в малко брашно. Наредете пълнените чушки в тавичка.
- Полейте използвания за плънката тиган с малко гореща вода и налейте течността в тавата. Тя трябва да покрива чушките до половина.
- Полейте всяка чушка с малко олио или зехтин и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30 мин., след което извадете съда, обърнете чушките и печете за още 30 мин. или до получаване на коричка и от другата страна.
- Разбийте жълтъците, сока от половин лимон и киселото мляко в една купа.
- Разтопете краве маслото в една тенджерка на слаб огън и добавете сместа от купата.
- Когато тя започне да къкри, добавете 3-4 черпака от бульона от тавата с чушките. Разбъркайте и изчакайте заливката пак да позакъкри съвсем слабо.
- Полейте чушките със заливката и ги върнете във фурната за още около 10 мин.
- Сервирайте с купичка с още кисело мляко и поръсете всяка порция с малко листа от магданоз за цвят.
Да ви е сладко!