Филето от лаврак е изключително вкусно и носи много ползи за здравето. Вижте кои са най-сполучливите методи за приготвянето му в домашни условия.
Печен лаврак във фурна
Този метод запазва сочността и аромата на рибата. Подправете филетата със сол, черен пипер и лимонов сок, след което ги поставете върху хартия за печене в плитка тава. Добавете нарязани зеленчуци като домати, чушки и лук около рибата. Полейте с малко зехтин и запечете на 200°C за около 20-25 мин., или докато рибата стане златиста и готова.
Лаврак на скара
Грилът придава уникален опушен вкус на храната. Намажете филетата със зехтин и подправки по ваш избор (чесън, розмарин, мащерка). Гответе на предварително загрята скара за около 4-6 минути от всяка страна, докато рибата се сготви равномерно. Сервирайте с пресни салати или гарнитура от гриловани зеленчуци.
Паниран лаврак
Потопете филетата в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Запържете в горещо олио до златисто кафяво от двете страни. Отцедете върху кухненска хартия и сервирайте с лимон и свежа салата.
На пара
Това е един от най-здравословните методи за готвене на риба. Поставете филетата от лаврак в кошница за пара или ситен гевгир над кипяща вода и гответе за около 8-10 минути. Можете да добавите към водата билки и подправки за допълнителен аромат. Сервирайте рибата със задушени зеленчуци и ориз.
Лаврак с доматен сос
Този начин за приготвянето му ще допадне много на любителите на средиземноморската кухня. Загрейте зехтин в тиган и запържете ситно нарязани чесън и лук. Добавете нарязани домати и оставете всичко да къкри, докато се сгъсти. Поставете филетата върху соса на слаб огън, докато рибата се сготви. Поръсете с пресен босилек при сервиране.
Лаврак в пергамент
Този метод е лесен и позволява на рибата да се сготви в собствен сос. Поставете филетата от лаврак върху парче хартия за печене, добавете нарязани зеленчуци (лук, моркови, целина), подправки и малко вино. Завийте хартията и печете във фурната на 180°C за около 20 минути. Разгърнете внимателно и сервирайте върху дървена дъска директно с хартията.