Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Идеи за приготвяне на филе от лаврак

Запознайте се с най-вкусните варианти

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Филето от лаврак е изключително вкусно и носи много ползи за здравето. Вижте кои са най-сполучливите методи за приготвянето му в домашни условия.

Печен лаврак във фурна

Този метод запазва сочността и аромата на рибата. Подправете филетата със сол, черен пипер и лимонов сок, след което ги поставете върху хартия за печене в плитка тава. Добавете нарязани зеленчуци като домати, чушки и лук около рибата. Полейте с малко зехтин и запечете на 200°C за около 20-25 мин., или докато рибата стане златиста и готова.

Лаврак на скара

Грилът придава уникален опушен вкус на храната. Намажете филетата със зехтин и подправки по ваш избор (чесън, розмарин, мащерка). Гответе на предварително загрята скара за около 4-6 минути от всяка страна, докато рибата се сготви равномерно. Сервирайте с пресни салати или гарнитура от гриловани зеленчуци.

Паниран лаврак

Потопете филетата в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Запържете в горещо олио до златисто кафяво от двете страни. Отцедете върху кухненска хартия и сервирайте с лимон и свежа салата.

На пара

Това е един от най-здравословните методи за готвене на риба. Поставете филетата от лаврак в кошница за пара или ситен гевгир над кипяща вода и гответе за около 8-10 минути. Можете да добавите към водата билки и подправки за допълнителен аромат. Сервирайте рибата със задушени зеленчуци и ориз.

Лаврак с доматен сос

Този начин за приготвянето му ще допадне много на любителите на средиземноморската кухня. Загрейте зехтин в тиган и запържете ситно нарязани чесън и лук. Добавете нарязани домати и оставете всичко да къкри, докато се сгъсти. Поставете филетата върху соса на слаб огън, докато рибата се сготви. Поръсете с пресен босилек при сервиране.

Лаврак в пергамент

Този метод е лесен и позволява на рибата да се сготви в собствен сос. Поставете филетата от лаврак върху парче хартия за печене, добавете нарязани зеленчуци (лук, моркови, целина), подправки и малко вино. Завийте хартията и печете във фурната на 180°C за около 20 минути. Разгърнете внимателно и сервирайте върху дървена дъска директно с хартията.

Купете тави за печене

Когато стане дума за печене, по-важно и от най-добрата рецепта е да имате подходящите тави, тави със скара, йенски тенджери, плочи и формички за сладкиши.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин бяло вино чесън черен пипер лаврак розмарин мащерка домати моркови целина салата хартия за печене яйца червени чушки лимонов сок доматено пюре ориз босилек галета кромид лук брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче