Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лавракът: Пълен с омега-3 и витамини

Този вид риба е изключително подходящ за тези, които спазват диети

Лавракът е риба, популярна в цяла Европа и Америка. Обитава водите на Атлантическия океан, както и тези на Средиземно и Черно море. Прекомерният ѝ див улов обаче постепенно я тласка към списъка на застрашените видове, затова в много държави тя бива отглеждана в развъдници.

През лятото лавракът живее близо до брега, докато през зимата навлиза по-навътре и по-надълбоко във водите. Впечатляващото е, че може да достигне 30-годишна възраст, а най-големите екземпляри са с дължина един метър и тежат около 12 кг. Тях обаче няма да видите в търговската мрежа, тъй като тези, които се предлагат, са между 1-2 кг. Ето защо една риба може да бъде достатъчна да се нахранят двама души.

Хубавото на морския вълк, както е другото наименование на лаврака, са едрите кости, които няма да ви държат нащрек по време на ядене. От друга страна, това прави рибата много подходяща за готвене цяла на скара или във фурната.

Най-лесният начин да си я приготвите е да напълните вече изчистената ѝ от вътрешности кухина с лимони и пресни подправки и да я изпечете в тава на 160 градуса за 25 мин. Преди да я сервирате оставете рибата да си почине за 5 мин. Сервирайте я гарнирана с пресни лимони.

Тъй като месото на лаврака се отделя добре от костите, то е идеално за добавка към яхнии, паста, супи и други ястия. Не е тайна, че е високо ценено в професионалните кухни заради доброто си качество и лек вкус, който подсказва, че рибата е с много ниско съдържание на мазнини и калории. Това я прави подходяща за хора, които спазват диети.

Лавракът е богат на белтъчини и осигурява на тялото всички необходими аминокиселини. Не бива да пропускаме полезните му протеини, както и по-голямото количество витамини и минерали, в сравнение с други риби. Подобно на някои свои представители, морският вълк се отличава с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които са неизменен помощник в грижата за сърцето, вените и артериите.

Когато купувате прясна риба, преценете да я сготвите веднага или най-късно след два дни, като през това време я съхранявайте в хладилника. Ако решите да я замразите, може да видите насоки как да го направите правилно в текста долу.

А сега ви предлагаме един интересен начин да си приготвите лека и питателна вечеря с лаврак. Към него може да поднесете като гарнитура прясна зелена салата или любимите сотирани картофи.

Дайте оценка:

Тагове: риба лимон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче