Лавракът е чудесна морска риба и ако се приготви правилно, тя остава сочна, запазва полезните мазнини в себе си и се получава невероятно вкусно. А най-бързият начин за нейното приготвяне е печенето под "шуба" от морска сол.
Необходими продукти:
- Лаврак - 800 гр. (две риби)
- 1 ч.л. сушени люти чушки (чили)
- 3 кг. морска сол
- пресен розмарин
- 90 гр. вода
- Лимон - 2 бр.
- пресен копър
- 30 гр. горчица
- 100 гр. зехтин
- сол
- черен пипер
- чесън
- риган
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180° C. Измийте рибата, но не я почиствайте от люспите, за да не може после морската сол да проникне в нея.
- В голяма купа изсипете морската сол, водата, поръсете с черен пипер и добавете няколко стръкчета от розмарина. Самият розмарин срежете с ножица на дребни парченца. Разбъркайте сместа с ръце.
- Изсипете 1/3 от сместа на дъното на широка тава и поръсете с малко зехтин. Нарежете един лимон на шайби и половината от тях поставете там, където ще бъдат положени двете риби. Сложете рибите върху подложките от лимонови резенчета.
- След това идва време да напълним коремчетата на двата лаврака с останалите резенчета лимон, няколко скилидки чесън, стръкчета от пресния розмарин, сол и черен пипер. Върху рибата поръсваме риган, поставяме още малко розмарин и поливаме обилно със зехтин.
- С останалата част от сместа от морска сол покриваме рибата, така че да я покрием напълно и тя да не се вижда. Поставяме в предварително загрятата фурна и печем около 40-45 минути. Ако си спомняте, нарочно не премахнахме люспите от рибата. Така морската сол няма как да попие в рибата и да я направи негодна за консумиране, а същото време дори да я печем и 5 часа, няма как да я загорим.
- Докато рибата се пече, си приготвяме лимонов дресинг. В една купа настъргваме кората от един лимон, след което изстискваме и сока от него. Добавяме горчицата (обикновена горчица от най-евтините би свършила работа за целта), малко сушен риган, сол и черен пипер и добавяме зехтин като непрекъснато разбъркваме до средна гъстота. Ако сместа стане прекалено гъста, може да добавим 1-2 супени лъжици вода.
- Когато рибата е готова, с помощта на кухненски нож внимателно разчупваме обвивката от морска сол. Сервираме всеки лаврак в подходяща чиния и поливаме с лимоновия дресинг.
Полезен съвет: най-добрата гарнитура за тази рецепта е всеки микс от зелени салати или пък вечната класика при рибните гарнитури - сотирани картофи.
Да ви е сладко!