Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лаврак с морска сол

Това е може би най-бързият и вкусен начин да приготвим тази риба

От Юлиян Илиев
Юлиян Илиев

Лавракът е чудесна морска риба и ако се приготви правилно, тя остава сочна, запазва полезните мазнини в себе си и се получава невероятно вкусно. А най-бързият начин за нейното приготвяне е печенето под "шуба" от морска сол.

Необходими продукти:

  • Лаврак - 800 гр. (две риби)
  • 1 ч.л. сушени люти чушки (чили)
  • 3 кг. морска сол
  • пресен розмарин
  • 90 гр. вода
  • Лимон - 2 бр.
  • пресен копър
  • 30 гр. горчица
  • 100 гр. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • чесън
  • риган

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180° C. Измийте рибата, но не я почиствайте от люспите, за да не може после морската сол да проникне в нея.
  2. В голяма купа изсипете морската сол, водата, поръсете с черен пипер и добавете няколко стръкчета от розмарина. Самият розмарин срежете с ножица на дребни парченца. Разбъркайте сместа с ръце.
  3. Изсипете 1/3 от сместа на дъното на широка тава и поръсете с малко зехтин. Нарежете един лимон на шайби и половината от тях поставете там, където ще бъдат положени двете риби. Сложете рибите върху подложките от лимонови резенчета.
  4. След това идва време да напълним коремчетата на двата лаврака с останалите резенчета лимон, няколко скилидки чесън, стръкчета от пресния розмарин, сол и черен пипер. Върху рибата поръсваме риган, поставяме още малко розмарин и поливаме обилно със зехтин.
  5. С останалата част от сместа от морска сол покриваме рибата, така че да я покрием напълно и тя да не се вижда. Поставяме в предварително загрятата фурна и печем около 40-45 минути. Ако си спомняте, нарочно не премахнахме люспите от рибата. Така морската сол няма как да попие в рибата и да я направи негодна за консумиране, а същото време дори да я печем и 5 часа, няма как да я загорим.
  6. Докато рибата се пече, си приготвяме лимонов дресинг. В една купа настъргваме кората от един лимон, след което изстискваме и сока от него. Добавяме горчицата (обикновена горчица от най-евтините би свършила работа за целта), малко сушен риган, сол и черен пипер и добавяме зехтин като непрекъснато разбъркваме до средна гъстота. Ако сместа стане прекалено гъста, може да добавим 1-2 супени лъжици вода.
  7. Когато рибата е готова, с помощта на кухненски нож внимателно разчупваме обвивката от морска сол. Сервираме всеки лаврак в подходяща чиния и поливаме с лимоновия дресинг.

Полезен съвет: най-добрата гарнитура за тази рецепта е всеки микс от зелени салати или пък вечната класика при рибните гарнитури - сотирани картофи.

Керамична тава Rectangular oven dish - 36,5 х 23,5 см

Устойчива: - 20º С до + 270º С • Равномерно разпределение на топлината

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: риба чесън сол морска сол черен пипер лаврак чили пресен копър пресен розмарин риган пресен риган Гръцко От Източна Европа лимон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче