Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо някои хора посягат към храна, когато са стресирани

Емоционалното хранене днес е все по-често срещан проблем


Стресът е неизбежна част от съвременния живот, но малцина осъзнават как той влияе върху апетита и хранителните навици. Много хора забелязват, че в напрегнати моменти посягат към сладки или мазни храни, дори без да са истински гладни. Това явление, известно като емоционално хранене, има своите биологични и психологически обяснения.

Когато сме под стрес, тялото активира хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос, която регулира реакциите на организма към стресови ситуации. В началото се освобождава кортикотропин-освобождаващ хормон, който потиска апетита. Ако стресът продължи, надбъбречните жлези започват да произвеждат кортизол - хормон, който увеличава апетита и желанието за висококалорични храни.

Снимка: iStock by Getty Images

Кортизолът не само повишава апетита, но и усилва желанието за храни, богати на захар и мазнини. Тези храни стимулират отделянето на допамин в мозъка, което създава усещане за удоволствие и временно облекчава стреса. Така се създава цикъл - стресът води до желание за носещи наслада храни, които временно подобряват настроението, но след това чувството на вина или неудовлетворение може да засили стреса и да подтикне към ново преяждане.

Интересно е, че не всички реагират еднакво на стреса по отношение на храненето. Някои хора губят апетит, докато други преяждат. Тези различия се дължат на индивидуалната реактивност на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос и нивата на хормона на стреса. Хора с по-висока кортизолова реакция са по-склонни към преяждане, когато са под напрежение.

Снимка: iStock by Getty Images

Хроничният стрес и свързаното с него емоционално хранене могат да доведат до наддаване на тегло и повишен риск от метаболитни заболявания.

За да се справим с този пробелм, е важно да разпознаваме сигналите на тялото и да правим разлика между физически глад и емоционалните подбуди за храна. Техники като медитация, дълбоко дишане и физическа активност могат да помогнат за намаляване на стреса и контролиране на апетита. Също така поддържането на редовен режим на хранене и избягването на изкушенията у дома могат да бъдат също полезни стратегии.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако забележите, че често посягате към храна в стресови моменти, важно е да се обърнете към специалист - психолог, психотерапевт или диетолог, който може да ви помогне да разберете причините за това поведение и да намерите най-правилния начин за справяне. Съзнателното хранене и грижата за психичното здраве са ключови фактори за поддържането на здравословен начин на живот.

Дайте оценка:

Тагове: пица картофи тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче