Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пържено пиле "Мериленд" - легендарното ястие, сервирано на "Титаник"

Меню от най-луксозния пътнически кораб беше продадено за 84 хил. британски лири


Тази година се навършиха точно 111 години от трагичния инцидент, довел до потъването на "Титаник" - най-големият пътнически параход в света за времето си. За няколко часа загиват около 1500 души, а броят им включва както пътници, така и екипаж.

Историята на луксозния кораб продължава да вълнува и днес, като меню от списък с изискани ястия за обяд на пътуващите в първа класа бе продадено на търг на 11 ноември тази година за рекордните 84 хил. британски лири. На него е изписана датата 11 април 1912 г. - само три дни преди корабът да потъне.

В него с просто око ще прочетем как този ден пътниците е трябвало да избират между сьомга, говеждо месо, стриди, калмари, пилешко и патица с гарнитура от ориз, картофи и пюре от пащърнак. Десертите също били няколко вида - от френски сладолед до пудинг "Виктория".

Снимката е от 29 април по време на разследването за потъването на "Титаник" Снимката е от 29 април по време на разследването за потъването на "Титаник"
Снимка: Getty Images

Няколко все още запазени менюта разкриват, че разликата в класите не се е усещала само в настаняването на "Титаник", но и в качеството на храната. Докато пътуващите в първа класа се наслаждавали на изискани блюда, тези от трета не получавали нищо повече от оризова супа, овесена каша и бисквити. При това трябвало да ги ядат в каютите си.

Не са необходими кой знае колко доказателства, за да се види колко добре са обгрижвани хората от висшето общество, пътуващи на кораба.

В деня преди "Титаник" да се сблъска с айсберг и това да сложи край на едва започналия му път, менюто на обядващите на 14 април включвало известното и днес пържено пиле "Мериленд". Въпреки че в наши дни то бива повече посочвано като вредна храна заради процеса на готвене, тогава, в началото на XIX в., пърженото пиле се е поднасяло за специални поводи. В по-заможните домове в Мериленд то се приготвяло от поробени афроамериканки, откъдето идва и името му. Същите тези жени обикновено гледали кокошки, за да търгуват с яйцата им. Понякога ги продавали и на своите господари и така припечелвали допълнително. Ето защо клането на кокошки нямало особен смисъл, тъй като яйцата били по-ценни от месото.

Снимка: Getty Images

Не винаги едно ястие непременно е трябвало да има френска нотка, за да се превърне в нещо изискано. Когато пърженото пиле "Мериленд" се появява в менюто на "Титаник" то започва да променя статута си и да се превръща в по-популярно, присъстващо най-вече в кошниците за пикник. Е, в менюто на пътниците от първа класа на кораба е трябвало да се сложи едно френско à la, за да придобие необходимата тежест, но на вкус месото не се различавало по нищо.

Дори рецептата да е добила популярността си, проследяването на първоначалните съставки на пилето от Мериленд може да бъде истинско предизвикателство. Изследователи по темата разбират, че колкото и да се стараят, все още не могат да открият две рецепти за ястието, които дори да си приличат. Въпреки това, дори в по-съвременни варианти на пърженото пиле се следват няколко основни принципа - пилешкото месо се овалва в брашно от подправки и се пържи в чугунен тиган, а не в маслена баня. По време на пърженето съдът трябва да бъде покрит с капак, така че готвенето да се случва и благодарение на парата. Капките от капака пък се прибавят в соса, придружаващ месото, който обикновено е бешамел. Колкото и особено да звучи, по този начин всеки вкус бива съхранен и просто пренесен от едно на друго място.

Снимка: Getty Images

Пърженото пиле "Мериленд" е великолепна ретро версия на пърженото пиле, свързващо се с американската кулинарна култура. В щата все още съществуват заведения, където предлагат тази рецепта, но тя е по-скоро като намигване към миналото, отколкото като модерна тенденция в храненето.

Историята е тази, която поддържа традициите живи - причина пърженото пиле от Мериленд да продължава да намира своите почитатели. Именно те са причината 111 години след потъването на "Титаник" той все още да е в светлината на прожекторите, макар и с рецепта за пиле. И отново храната стои в основата на това едно напоено със солена вода парче хартия, каквото е обедното меню от първа класа на луксозния пътнически кораб, да бъде продадено на цената на луксозен автомобил.

Дайте оценка:

Тагове: пилешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче