С наближаването на лятото храненето у дома преминава в нов режим. В този преходен сезон между по-прохладното време и очакваните горещини, все повече хора търсят рецепти, които са не само щадящи към бюджета, но и питателни, сезонни и лесни за приготвяне. Здравословната храна не трябва да бъде скъпа или сложна за приготвяне. Дори с малко средства, но с подбрани продукти можем да осигурим на семейството си балансирани, вкусни и разнообразни ястия.
Времето е на страната на свежите зеленчуци, пресните картофи, граха и първите плодове, а рибата и леките меса стават предпочитан избор пред тежките зимни гозби. В тази селекция ще откриете седем идеи, които балансират хранителните ястия с тежестта на семейния бюджет.
Запечени тиквички с ориз и сирене
Това ястие ухае на градина и домашна вечеря. Нарежете тиквички на шайби, бланширайте ги леко, а след това ги наредете в тава с ориз, натрошено сирене, копър и кисело мляко. Залейте със смес от яйца и мляко и печете до златиста коричка. Евтино, лесно и пълноценно ястие.
Спагети с риба тон, чери домати и лимон
Лека, но засищаща паста, която се приготвя за по-малко от 30 минути. Задушете чесън в зехтин, добавете консервирана риба тон, разполовени чери домати и лимонова кора. Смесете със сварени спагети и шепа магданоз.
Леща с печени зеленчуци и таханов дресинг
Сварената кафява леща се комбинира прекрасно с печен патладжан, моркови и червен лук. Всичко се овкусява с дресинг от тахан, лимонов сок и чесън. Поднася се топло или студено, подходящо за обяд и вечеря. Ястието е без месо, но изключително питателно.
Пилешки бутчета с грах и млади картофи
Класика, която звучи като неделна вечеря, но е съвсем подходяща и за ежедневието. Запечете бутчета с розмарин и чесън, а към края на печенето добавете бланширан грах и пресни картофки. Всичко се допича до златисто и се поднася с лъжица кисело мляко.
Омлет със спанак, сирене и пресен лук
Идеален за бърза вечеря или късен обяд. Яйцата се разбиват с щипка сода, добавя се ситно нарязан спанак, лук и натрошено сирене. Пече се в тиган или на фурна, до получаване на пухкав, сочен омлет. Върви чудесно с пълнозърнест хляб.
Бурито с боб, царевица и ориз
Вегетарианска наслада с мексиканско вдъхновение. В тортиля се слагат черен боб, варен ориз, царевица от консерва, домати, малко лют сос и авокадо. Навиват се като руло и се запичат в тиган. Децата обожават тази версия, а съставките са изцяло бюджетни.
Печена скумрия с билкова салца
Скумрията е една от най-достъпните риби на пазара и е богата на омега-3 мастни киселини. Запечете я с лимонови резени и щипка морска сол. Поднесете с билкова салца от магданоз, каперси, зехтин и оцет. Лека, но хранителна вечеря, която не натоварва излишно джоба ви.