Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

30-годишна традиция: Хляб се меси с качествени продукти и много желание

Когато десетки килограми тесто минават през ръцете на една жена

От Екатерина Христова, БТА

Хляб се меси с качествени продукти и много желание, каза за БТА Бонка Димитрова от Антоново, която повече от 30 години прави хляб и тестени закуски за съгражданите си. Днес тя ще участва в демонстрация в рамките на инициативата Европейски дни на художествените занаяти в града.

Три десетилетия Димитрова е работила в градската фурна, където хлябътът е изкупуван още топъл от местните хора. Сега прави тестени закуски в местна закусвалня и отново десетки килограми тесто преминават през двете й ръце ежедневно. Според нея българинът обича да похапва тестено въпреки модерните тенденции за ограничаване консумацията на бяло брашно и негови производни.

Снимка: iStock by Getty Images

За да направиш хляб основно са нужни брашно, сол, вода и мая, каза хлебарят. В добавка, според вкуса и предпочитанията, всеки може да си добави яйце, мляко - прясно или кисело, мазнина. Много е важен моментът с втасването на тестото - процесът отнема време, защото ферментацията се случва бавно, на постоянна невисока температура. Но резултатът след това си заслужава, категорична е Димитрова.

Пред дошлите днес тя ще представи и по-бърз вариант на тесто, замесен със сода и бакпулвер.

Спомня си, че навремето, когато е изучавала тънкостите на занаята още в училище, задължително е било брашното да се пресее, за да влезе въздух в него и тестото да стане меко и "въздушно". Днес рядко може да се срещне чисто брашно, каза Димитрова. И поясни, че в повечето видове има добавени подобрители - набухватели, поради което пресяването не остава като необходимост.

От дългогодишната си практика е извела като извод, че за направата на хубав хляб са необходими качествени продукти и много желание. "Когато си в добро настроение, всичко става по-добре, но когато не си, претупваш работата си и хлябът го усеща", сподели още тя.

В демонстрацията ще участват и три жени от село Любичево, сред които и седемнадесетгодишна девойка. Те са представители на новосформираща се фондация в селото и ще покажат техниката по приготвяне на различни сладки и солени изделия.

Дайте оценка:

Тагове: хляб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче