Хлябът е един от символите на нашата традиционна кухня и е неизменна част от трапезата ни. Въпреки че можем да го ядем на закуска, обяд и вечеря, понякога не успяваме да се справим с количеството, което сме купили и хлябът нерядко или мухлясва, или се втвърдява. В този случай замразяването може да се окаже спасителната лодка, с която да предотвратите изхвърлянето на хляба.
Този метод за по-дълго съхранение има много плюсове - предотвратява изсушаването на хляба и запазва свежестта му, като задържа влагата вътре в него. В по-редки случаи замразяването има опасност да промени текстурата му, превръщайки го в глетав и мек. С правилните действия обаче и, разбира се, с купуването на качествен хляб, не бива да се притеснявате от провали в тази посока.
Нека видим най-важните сред тях:
- Нарежете хляба на порции, които да отговарят на нуждите ви преди да го сложите в камерата. Това ще ви позволи да използвате количеството, което ви е необходимо, без да разхищавате храна.
- Не се притеснявайте да замразявате всякакъв вид хляб. Всички понасят добре камерата.
- Опаковайте хляба в найлоново или алуминиево фолио, или в специални за целта кутии, за да запазите неговата свежест.
- Когато решите да размразявате хляба, оставете го да се отпусне на стайна температура. Другият вариант е да го сложите в предварително загрята фурна на 150 градуса и да го затоплите за 10-15 мин. Ако температурата е по-висока, рискувате да промените текстурата му.
Не се притеснявайте да замразявате хляб, особено когато имате по-големи количества. Така хем винаги ще разполагате с него, хем ще предотвратите изхвърлянето на храна, което е и най-важното.