Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ястия с коприва: 5 идеи за супи, кюфтета и други вкусотии

Насладете се на сезонната храна


С настъпването на пролетта природата ни поднася едно от най-полезните си дарове - копривата. Това зелено растение, познато на всички още от детството, крие в себе си истинско богатство от витамини, минерали и протеини. Леко пареща на пипане, но нежна и кадифена след термична обработка, копривата е отличен избор за лека и питателна храна, особено в периодите, когато организмът има нужда от обновление.

Освен че е наситена с желязо, магнезий и калций, копривата е и чудесен природен детоксикатор. Тя подпомага кръвообращението, укрепва имунитета и е изключително подходяща за включване в постни и пролетни менюта. Въпреки че някои я свързват единствено с класическата чорба с ориз, възможностите ѝ в кухнята са много повече - от вкусни плънки до безмесни кюфтета.

В днешната селекция ще ви предложим пет изпитани идеи с коприва, които ще ви помогнат да я включите в менюто си по нов и вкусен начин. Някои от рецептите са традиционни, други - с лек модерен прочит, но всички носят онзи пролетен вкус, който свързваме с домашния уют и свежестта на сезона.

Класическа супа с коприва и ориз

Снимка: iStock by Getty Images

Тази рецепта е чудесен избор за разтоварване на организма, а и чудесен начин да се възползвате от първата свежа коприва. Нарязаната зеленина се бланшира и задушава с лук, морков и малко масло, след което се добавя измит ориз и бульон. Супата се вари до омекване на зеленчуците и по желание може да се застрои с яйце и кисело мляко. Ако пък не сте почитатели на застройките, заменете с няколко капки лимон.

Зеленчукови кюфтета с коприва и сирене

Снимка: iStock by Getty Images

Кюфтетата от коприва са чудесна алтернатива на месните версии - засищащи, ароматни и много лесни за приготвяне. За основа се използва бланширана и ситно нарязана коприва, комбинирана с настърган картоф, яйце, галета и бяло сирене. Сместа се овкусява с чесън, черен пипер и копър, след което се оформят кюфтета и се изпичат във фурната или се пържат в малко мазнина. Идеални са за сервиране със свежа салата или сос на основата на кисело мляко. Подходящи са за похапване както топли, така и охладени.

Пълнени палачинки с коприва и извара

Снимка: iStock by Getty Images

Това е чудесно предложение за лек обяд или бърза вечеря. Пълнежът се приготвя от задушена коприва, смесена с извара, настърган кашкавал и щипка индийско орехче. С тази смес се пълнят предварително изпечени палачинки, които могат да се сервират както навити на рулца, така и сгънати на триъгълници. По желание могат да се запекат леко със сос бешамел и още малко сирене отгоре. Получава се изтънчено ястие с леко кремообразна текстура и свеж билков вкус.

Пролетна баница с коприва и лапад

Снимка: iStock by Getty Images

За тази версия на баница се използва и свежа пролетна зеленина, което я прави по-лека и ароматна от класическата. Смесват се задушени коприва и лапад с разбити яйца, сирене и малко кисело мляко. Плънката се разпределя между корите, които се навиват или редят по класическия начин. Най-добре е да се запече до златисто в предварително загрята фурна. Идеална е както за закуска, така и за следобедно похапване с чаша айрян.

Ризото с коприва и лимонова кора

Снимка: iStock by Getty Images

Ако обичате да експериментирате, опитайте това пролетно ризото - нежно, леко и с италиански привкус. Приготвя се с ориз арборио, задушен шалот и бяло вино, към които се добавя бланширана коприва в края на готвенето. Щедра лъжица масло и настърган пармезан го правят кремообразно, а малко настъргана лимонова кора добавя приятно свежа нотка. Подходящо е за основно ястие или гарнитура към риба. Това е рецепта, която превръща скромната коприва в неочаквано елегантно ястие.

Дайте оценка:

Тагове: лук моркови яйца кори за баница коприва

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче