Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От Гърция: Спанакóризо

Един интересен вариант на спанака с ориз

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г пресен спанак, или 400 г замразен
  • 1/2 ч.ч. ориз
  • 1 голяма глава лук, ситно нарязана
  • 2 стръка пресен лук, нарязан
  • 2 с.л. зехтин, или повече на вкус
  • 1/2 ч.л. сол
  • Черен пипер на вкус
  • Сокът от половин лимон
  • 1 и 1/2 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон
  • 1 ч.л. сух копър или 2 с.л. пресен, ситно нарязан
  • Малко натрошено фета сирене или друго саламурено, за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера и задушете двата вида лук до омекване, около 3-4 минути, като разбърквате от време на време.
  2. Добавете спанака - ако е пресен, първо го накъсайте на едро и го добавяйте на части, за да се свие. Гответе няколко минути, докато омекне и намали обема си.
  3. Изсипете ориза в тенджерата, разбъркайте добре, за да се смеси със зеленчуците и мазнината, и запържете за 1-2 минути, докато стане леко прозрачeн.
  4. Залейте с горещата вода или бульона, добавете сол, черен пипер и копъра. Разбъркайте и намалете котлона. Покрийте с капак и оставете да къкри около 20 минути, докато оризът поеме течността и омекне.
  5. Когато ястието е готово, отстранете от огъня и изстискайте сока от половин лимон върху него. Оставете покрито още 5 минути, за да се слеят ароматите.

Спанакоризо се поднася топло или стайна температура. По традиция се сервира с резен лимон, натрошено сирене фета и още малко зехтин, полят отгоре.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин пресен лук лук копър бульон лимон сирене спанак ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче