Необходими продукти:
- 500 г пресен спанак, или 400 г замразен
- 1/2 ч.ч. ориз
- 1 голяма глава лук, ситно нарязана
- 2 стръка пресен лук, нарязан
- 2 с.л. зехтин, или повече на вкус
- 1/2 ч.л. сол
- Черен пипер на вкус
- Сокът от половин лимон
- 1 и 1/2 ч.ч. гореща вода или зеленчуков бульон
- 1 ч.л. сух копър или 2 с.л. пресен, ситно нарязан
- Малко натрошено фета сирене или друго саламурено, за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в дълбок тиган или тенджера и задушете двата вида лук до омекване, около 3-4 минути, като разбърквате от време на време.
- Добавете спанака - ако е пресен, първо го накъсайте на едро и го добавяйте на части, за да се свие. Гответе няколко минути, докато омекне и намали обема си.
- Изсипете ориза в тенджерата, разбъркайте добре, за да се смеси със зеленчуците и мазнината, и запържете за 1-2 минути, докато стане леко прозрачeн.
- Залейте с горещата вода или бульона, добавете сол, черен пипер и копъра. Разбъркайте и намалете котлона. Покрийте с капак и оставете да къкри около 20 минути, докато оризът поеме течността и омекне.
- Когато ястието е готово, отстранете от огъня и изстискайте сока от половин лимон върху него. Оставете покрито още 5 минути, за да се слеят ароматите.
Спанакоризо се поднася топло или стайна температура. По традиция се сервира с резен лимон, натрошено сирене фета и още малко зехтин, полят отгоре.