Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Полезни ли са сушените плодове колкото пресните

С какво помагат на тялото ни


Сушените плодове често се считат за по-здравословна алтернатива на пресните, когато става въпрос за по-лесната им консумация и дълготрайност. Но въпросът дали те са толкова полезни колкото пресните продължава да предизвиква интерес сред диетолози и хората, привърженици на здравословния начин на живот. Нека направим някои сравнения и да видим какви са преимуществата и на двата вида плодове.

Витамини и минерали

Когато плодовете се сушат, те губят значителна част от съдържанието на вода, но запазват повечето от своите витамини и минерали. Например сушените кайсии са богати на витамин A, калий и желязо, както и пресните.

Все пак някои термочувствителни витамини като витамин C могат да се загубят при процеса на сушене. Това означава, че пресните плодове все още имат предимство по отношение на наличието на определени нутриенти.

Фибри и ползи за храносмилателната система

Сушените плодове обикновено са добър източник на фибри, които подпомагат храносмилателната система и поддържат здравето на червата. Поради намаленото си водно съдържание те съдържат по-висока концентрация на фибри спрямо свежите. Сушените сини сливи например са известни със своите разхлабващи свойства и често се препоръчват при запек.

Снимка: iStock by Getty Images

Концентрация на захари и калории

Сушените плодове имат по-висока концентрация на захари и калории, тъй като процесът на сушене премахва водата, но запазва естествените захари. Това може да бъде както предимство, така и недостатък. От една страна сушените могат да бъдат отличен енергиен източник, особено за спортисти и активни хора, от друга обаче биха повлияли на покачването на телесното тегло, ако се консумират в големи количества. За да добием представа, нека си представим, че една чаша стафиди ще съдържа значително повече калории, сравним ли го със същото количество пресни гроздови зърна.

Консерванти и добавки

Често при производството на сушени плодове се добавят консерванти като серен диоксид, за да се запази цветът им и да се увеличи срокът им на годност. Тези добавки могат да предизвикат алергични реакции при чувствителни хора. Същевременно на някои от сушените плодове им се добавя още захар, което автоматично ги прави не толкова здравословни, колкото пресните плодове. Ето защо е много важно да четете описанието на опаковката внимателно.

Снимка: iStock by Getty Images

Влияние върху кръвната захар

Сушените плодове могат да имат по-висок гликемичен индекс в сравнение с пресните, което означава, че те повишават кръвната захар по-бързо. За хора с диабет или тези, които наблюдават нивата на кръвната си захар, пресните плодове могат да бъдат по-добрия избор.

Антиоксидантни свойства

Сушените плодове, като червените боровинки и сливите, са богати на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане. Те се намират и в пресните, но съдържанието им бива по-концентрирано в изсушените заради липсата на вода.

Сушените плодове като естествени подсладители

Сушените плодове често се използват като естествен подсладител в различни рецепти. Те могат да заменят захарта в десерти или да добавят сладост в салати и ястия. Тук за пример можем да дадем фурмите, които са чест заместител на рафинираната захар в здравословните десерти.

Въпреки ползите от сушените плодове, не се лишавайте от пресните, особено когато са в сезона си, тъй като те ще ви заредят с незаменими микроелементи.

Дайте оценка:

Тагове: сушени плодове

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче