Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пица без тесто: Три неочаквани и вкусни блата, които си заслужава да опитате

Също толкова вкусна


Без съмнение пицата може да бъде представена в безброй варианти. Но що се отнася до блата, много от нас търсят алтернативи - без глутен, с по-ниско съдържание на въглехидрати или просто нещо по-различно от класическото тесто. За щастие, кулинарният свят предлага повече възможности, отколкото бихме предположили. А най-хубавото е, че голяма част от тях се приготвят лесно и с продукти, които вече имате у дома.

Зеленчуковите и протеиновите основи за пица стават все по-популярни не само защото са по-леки, но и защото добавят нов пласт вкус и текстура. Време е да забравите за месенето и втасването. Представяме ви три интересни блата, които ще променят представата ви за това какво всъщност може да бъде една пица.

Блат от карфиол

Това е една от най-популярните безглутенови алтернативи. За да приготвите този блат, настържете или смелете в кухненски робот около 1 средно голяма глава, след което го бланширайте леко и отцедете добре с помощта на тензух или чиста кърпа - важно е да няма излишна влага. Смесете с едно яйце, 2-3 супени лъжици настърган пармезан и малко сушен риган. Разстелете върху хартия за печене, оформяйки кръгъл блат с дебелина около половин сантиметър, и печете 20 минути на 200°C, докато стане златист. След това добавете любимите си топинги и допечете за още 10 минути.

Снимка: iStock by Getty images

Блат от тиквички и овесени ядки

Тази комбинация е подходяща за летния сезон, когато тиквичките са в изобилие. Настържете 2 средно големи тиквички и ги оставете да се отцедят добре със сол за 15 минути. След това ги изстискайте и смесете с ½ чаша фини овесени ядки, едно яйце, настърган кашкавал или друго подобно сирене по избор (около 50 г) и щипка черен пипер. Разстелете сместа върху тава, покрита с хартия, оформяйки тънък кръг. Печете около 25 минути на 180°C. Този блат става леко хрупкав по краищата и се съчетава чудесно със сезонни зеленчуци и пресни билки.

Блат от яйца, кашкавал и крема сирене

Изключително подходящ за онези, които следват нисковъглехидратен режим. В купа разбийте 3 яйца и ги смесете с около 100 г настърган кашкавал и 1 супена лъжица крема сирене. За аромат добавете малко чесън на прах или мащерка. Изсипете сместа в кръгла форма, застлана с хартия за печене, и запечете за 15-20 минути на 190°C, докато се стегне. Полученият блат е сочен, леко пухкав и чудесна основа за пица с прошуто, рукола или сушени домати.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: пица яйца крема сирене кашкавал карфиол овесени ядки тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче