Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Веган "пилешки крилца" от карфиол с млечен сос

Чудесни за лека вечеря

15’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти за "крилцата":

  • 1 голяма глава карфиол (около 700-800 г), нарязана на розички
  • 90 г брашно (може бяло или нахутено)
  • 120 мл растително мляко (соево, овесено, бадемово)
  • 120 мл вода
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ½ ч.л. пушен червен пипер
  • ¼ ч.л. черен пипер
  • ½ ч.л. сол
  • 1 с.л. соев сос или тамари
  • 1 с.л. зехтин или друго растително олио
  • Люспи чили или пикантен сос - по желание

За соса:

  • 120 г растителна заквасена сметана или кокосово кисело мляко
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • ½ ч.л. чесън на прах
  • ¼ ч.л. сол (или на вкус)
  • щипка сладък или пушен червен пипер за поръсване
  • 1 ч.л. ленено семе (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете брашното, растителното мляко, водата, чесъна на прах, пушения пипер, соевия сос, солта и черния пипер. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес с гъстота на тесто за палачинки.
  2. Потопете всяка розичка в сместа, като се уверите, че е добре покрита. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, и леко ги намажете със зехтин.
  3. Изпечете в предварително загрята фурна на 200°C за около 25 минути, като ги обърнете веднъж по средата на печенето, докато станат златисти и леко хрупкави. Ако желаете по-силен вкус, може да ги намажете с пикантен сос и да върнете във фурната за още 5 минути.
  4. Смесете растителната сметана (или кисело мляко) с лимоновия сок, горчицата, чесъна на прах и солта. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Охладете леко в хладилника преди сервиране.
  5. Поднесете топлите карфиолени "крилца" със соса в средата, поръсен с малко червен пипер и ленено семе. Украсете с листа пресен магданоз или кориандър.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер горчица пушен червен пипер лимонов сок соев сос вода карфиол лют пипер ядково мляко чесън на прах ленено семе брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче