Необходими продукти за "крилцата":
- 1 голяма глава карфиол (около 700-800 г), нарязана на розички
- 90 г брашно (може бяло или нахутено)
- 120 мл растително мляко (соево, овесено, бадемово)
- 120 мл вода
- ½ ч.л. чесън на прах
- ½ ч.л. пушен червен пипер
- ¼ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. соев сос или тамари
- 1 с.л. зехтин или друго растително олио
- Люспи чили или пикантен сос - по желание
За соса:
- 120 г растителна заквасена сметана или кокосово кисело мляко
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 ч.л. дижонска горчица
- ½ ч.л. чесън на прах
- ¼ ч.л. сол (или на вкус)
- щипка сладък или пушен червен пипер за поръсване
- 1 ч.л. ленено семе (по желание)
Начин на приготвяне:
- В купа смесете брашното, растителното мляко, водата, чесъна на прах, пушения пипер, соевия сос, солта и черния пипер. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес с гъстота на тесто за палачинки.
- Потопете всяка розичка в сместа, като се уверите, че е добре покрита. Подредете ги в тава, застлана с хартия за печене, и леко ги намажете със зехтин.
- Изпечете в предварително загрята фурна на 200°C за около 25 минути, като ги обърнете веднъж по средата на печенето, докато станат златисти и леко хрупкави. Ако желаете по-силен вкус, може да ги намажете с пикантен сос и да върнете във фурната за още 5 минути.
- Смесете растителната сметана (или кисело мляко) с лимоновия сок, горчицата, чесъна на прах и солта. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес. Охладете леко в хладилника преди сервиране.
- Поднесете топлите карфиолени "крилца" със соса в средата, поръсен с малко червен пипер и ленено семе. Украсете с листа пресен магданоз или кориандър.