Кростините са популярно предястие, направено от тънки филийки препечен хляб, покрити със сирена, зеленчуци, меса и плодове. Тези малки сандвичи могат да се похапват по всяко време на деня. Те са заслуга на италианската кухня и имат богата история, която може да бъде проследена чак до древни римски времена.
Кростините се приготвят по най-различни начини, но основното е съчетаването от сладко и солено. Затова за контраст на използваните сирена, извара и различни видове месо се добавят конфитюри или плодове като смокини, пъпеш, а често и лъжичка мед.
Кратка история
Думата "кростино" произлиза от латинската cruustum, което означава коричка. В древен Рим този термин се използва за назоваване на парченца хляб, намазани със зехтин и подправки, които после биват изпечени. Тази практика не само е придавала допълнителен вкус на хляба, но също така е помагала и за удължаване срока му на годност.
През Средновековието този специалитет става още по-популярен и достига до цяла Европа. Навлиза използването на различни съставки като сирена, конфитюри, мед и дори месо, превръщайки кростините в един вид голямо бяло платно, върху което тогавашните готвачи получават шанса да разгърнат напълно фантазията си.
До XIX век кростините се превъръщат в неразделна част от италианската кухня, особено в Тоскана, където традиционно се приготвят с вкусната комбинация от чесън, зехтин и сол. Днес те продължават да бъдат основна част от тамошната кулинария, предлагайки безкрайни възможности за персонализиране и експериментиране.
Ето и една възхитителна рецепта за класически кростини с козе сирене и прошуто.
Необходими продукти:
- 1 багета или франзела
- Зехтин
- 2 пресовани скилидки чесън
- Сол и черен пипер на вкус
- 1/2 ч.ч. козе сирене
- 2 с.л. сладко от боровинки или малини
- 5-6 тънки резена прошуто
- Пресен босилек, наситнен
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 190°.
- Нарежете франзелата на филийки и ги изпечете за 10 мин.
- Междувременно смесете 3 с.л. зехтин, смачкания чесън, солта и черния пипер в една малка купа и с получения дресинг овкусете всяка кростина.
- Следват слой от сиренето, малко от сладкото от боровинки и накрая резените прошуто, които може да накъсате с ръка за по-атрактивен вид.
- Поръсете готовите филийки с босилека и капнете още малко зехтин отгоре.
Да ви е сладко!