Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кростините: Италианските кралици на препечените филийки

Ако не сте си ги приготвяли досега, задължително опитайте

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Кростините са популярно предястие, направено от тънки филийки препечен хляб, покрити със сирена, зеленчуци, меса и плодове. Тези малки сандвичи могат да се похапват по всяко време на деня. Те са заслуга на италианската кухня и имат богата история, която може да бъде проследена чак до древни римски времена.

Снимка: iStock by Getty Images

Кростините се приготвят по най-различни начини, но основното е съчетаването от сладко и солено. Затова за контраст на използваните сирена, извара и различни видове месо се добавят конфитюри или плодове като смокини, пъпеш, а често и лъжичка мед.

Кратка история

Думата "кростино" произлиза от латинската cruustum, което означава коричка. В древен Рим този термин се използва за назоваване на парченца хляб, намазани със зехтин и подправки, които после биват изпечени. Тази практика не само е придавала допълнителен вкус на хляба, но също така е помагала и за удължаване срока му на годност.

През Средновековието този специалитет става още по-популярен и достига до цяла Европа. Навлиза използването на различни съставки като сирена, конфитюри, мед и дори месо, превръщайки кростините в един вид голямо бяло платно, върху което тогавашните готвачи получават шанса да разгърнат напълно фантазията си.

До XIX век кростините се превъръщат в неразделна част от италианската кухня, особено в Тоскана, където традиционно се приготвят с вкусната комбинация от чесън, зехтин и сол. Днес те продължават да бъдат основна част от тамошната кулинария, предлагайки безкрайни възможности за персонализиране и експериментиране.

Снимка: iStock by Getty Images

Ето и една възхитителна рецепта за класически кростини с козе сирене и прошуто.

Необходими продукти:

  • 1 багета или франзела
  • Зехтин
  • 2 пресовани скилидки чесън
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 ч.ч. козе сирене
  • 2 с.л. сладко от боровинки или малини
  • 5-6 тънки резена прошуто
  • Пресен босилек, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 190°.
  2. Нарежете франзелата на филийки и ги изпечете за 10 мин.
  3. Междувременно смесете 3 с.л. зехтин, смачкания чесън, солта и черния пипер в една малка купа и с получения дресинг овкусете всяка кростина.
  4. Следват слой от сиренето, малко от сладкото от боровинки и накрая резените прошуто, които може да накъсате с ръка за по-атрактивен вид.
  5. Поръсете готовите филийки с босилека и капнете още малко зехтин отгоре.

Снимка: iStock by Getty Images

Да ви е сладко!

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин смокини печене сладко конфитюр хляб мед козе сирене прошуто багета сандвич филе елена пъпеш кростини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче