Доматите са любим плод в летния сезон. Техният ярко червен цвят, сочност и богат вкус са способни да задоволят с лекота глада ни, особено когато са току-що откъснати от градината.
В по-студените месеци от годината започваме да мечтаем за тяхната сладост, тъй като доматите, намиращи се по това време в хранителните вериги, са подобни на изработени от пластмаса. Можем ли да направим така, че да съхраним този любим летен вкус, за да си припомняме отново и отново колко невероятен е зрелият на слънце домат?
За щастие, има начин и той не е никак сложен. За този пиниз в главната роля поставяме днес стъклените буркани и зехтина.
Съхраняването на домати в маслиново масло е много по-бързо и лесно от сушенето им на слънце, а и приложението им в кухнята също има своите разлики. Консервираните в зехтин червени плодове могат да се добавят в сосове, яхнии и рецепти, изискващи този вид домати. Сами по себе си те са вкусни като гарнитура върху риба и пиле на скара и като предястие, в комбинация с бурата и кростини.
За да си приготвите буркан от доматите със зехтин, ще са ви нужни:
- 1 кг и 200 г зрели домати, измити и подсушени
- Морска сол на вкус
- 6 стръка розмарин
- 6 стръка мащерка
- 6 стръка риган
- 8 скилидки чесън
- 2 ч.ч. зехтин
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 80 градуса.
- Разрежете доматите наполовина и ги почистете от дръжките с нож.
- В голяма стъклена или керамична тава наредете доматите един до друг, с разрязаната страна нагоре.
- Поръсете ги със сол, а около тях разпределете пресните подправки и чесъна.
- Изсипете зехтина. Той трябва да покрие около 2/3 от височината на резените домати. В зависимост от големината на тавата, преценете дали е необходимо да долеете с още малко зехтин, или две чаши ще ви бъдат достатъчни.
- Сложете доматите във фурната и ги гответе бавно, в продължение на 3-5 часа, в зависимост от размера им. Ще познаете, че са готови, когато се свият и станат на мехурчета.
- Оставете ги настрана, за да изстинат напълно.
- Преместете доматите заедно със зехтина в буркани и затворете плътно.
- Съхранявайте ги в хладилника, където ще бъдат годни за употреба в следващите 18 месеца.