Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да запечатаме сладкия вкус на доматите в зехтин

С няколко буркана от тези плодове няма да усетите зимата

15’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Доматите са любим плод в летния сезон. Техният ярко червен цвят, сочност и богат вкус са способни да задоволят с лекота глада ни, особено когато са току-що откъснати от градината.

В по-студените месеци от годината започваме да мечтаем за тяхната сладост, тъй като доматите, намиращи се по това време в хранителните вериги, са подобни на изработени от пластмаса. Можем ли да направим така, че да съхраним този любим летен вкус, за да си припомняме отново и отново колко невероятен е зрелият на слънце домат?

За щастие, има начин и той не е никак сложен. За този пиниз в главната роля поставяме днес стъклените буркани и зехтина.

Съхраняването на домати в маслиново масло е много по-бързо и лесно от сушенето им на слънце, а и приложението им в кухнята също има своите разлики. Консервираните в зехтин червени плодове могат да се добавят в сосове, яхнии и рецепти, изискващи този вид домати. Сами по себе си те са вкусни като гарнитура върху риба и пиле на скара и като предястие, в комбинация с бурата и кростини.

За да си приготвите буркан от доматите със зехтин, ще са ви нужни:

  • 1 кг и 200 г зрели домати, измити и подсушени
  • Морска сол на вкус
  • 6 стръка розмарин
  • 6 стръка мащерка
  • 6 стръка риган
  • 8 скилидки чесън
  • 2 ч.ч. зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 80 градуса.
  2. Разрежете доматите наполовина и ги почистете от дръжките с нож.
  3. В голяма стъклена или керамична тава наредете доматите един до друг, с разрязаната страна нагоре.
  4. Поръсете ги със сол, а около тях разпределете пресните подправки и чесъна.
  5. Изсипете зехтина. Той трябва да покрие около 2/3 от височината на резените домати. В зависимост от големината на тавата, преценете дали е необходимо да долеете с още малко зехтин, или две чаши ще ви бъдат достатъчни.
  6. Сложете доматите във фурната и ги гответе бавно, в продължение на 3-5 часа, в зависимост от размера им. Ще познаете, че са готови, когато се свият и станат на мехурчета.
  7. Оставете ги настрана, за да изстинат напълно.
  8. Преместете доматите заедно със зехтина в буркани и затворете плътно.
  9. Съхранявайте ги в хладилника, където ще бъдат годни за употреба в следващите 18 месеца.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън морска сол домати прясна мащерка пресен розмарин пресен риган

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче