Мариноването е ключов процес при приготвянето на доста от палитрата морски дарове. То може да придаде на калмарите уникален вкус и текстура. Ето няколко популярни начина, с които да ги направите още по-апетитни.
Класическа средиземноморска марината
Тя включва зехтин, лимонов сок, чесън, риган и малко червен пипер. Калмарите се оставят в тази смес за около 30 минути. Резултатът след сготвянето на морските дарове е свеж и с леко кисел привкус .
Азиатска марината със соев сос
В тази марината се използват соев сос, джинджифил, чесън, сусамово масло и малко мед или захар. Калмарите се мариноват за около 1-2 часа. Така ще добиете сладко-солен вкус с нотка на екзотика.
Пикантна мексиканска марината
Тук се комбинират лайм, чили, кориандър, лук и текила. Калмарите се мариноват за около 30 минути до един час. Резултатът е пикантен и освежаващ, идеален е за такоси или салати.
Италианска с вино
Тази марината включва бяло вино, розмарин, босилек, чесън и зехтин. Калмарите се мариноват за около 2 часа. Виното придава богат вкус, а билките добавят балансираща нотка свежест.
Мароканска с хариса
Ако искате по-интензивен аромат с пикантен и цитрусов вкус, трябва да изберете този начин за овкусяването на калмарите. Хариса пастата е основната съставка в тази марината, която се комбинира с лимонов сок, кимион и кориандър. Калмарите се мариноват за 6 часа.
Гръцка марината с узо
Узото, придава уникален аромат на маринатата. Комбинира се с лимонов сок, чесън и зехтин. Калмарите се мариноват за около 30 минути до един час. Този метод придава на любимият морски дар екзотичен, но почти недоловим привкус.