Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Време е за калмари: Как обаче да ги мариноваме?

За една по-вкусна трапеза

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Мариноването е ключов процес при приготвянето на доста от палитрата морски дарове. То може да придаде на калмарите уникален вкус и текстура. Ето няколко популярни начина, с които да ги направите още по-апетитни.

Класическа средиземноморска марината

Тя включва зехтин, лимонов сок, чесън, риган и малко червен пипер. Калмарите се оставят в тази смес за около 30 минути. Резултатът след сготвянето на морските дарове е свеж и с леко кисел привкус .

Азиатска марината със соев сос

В тази марината се използват соев сос, джинджифил, чесън, сусамово масло и малко мед или захар. Калмарите се мариноват за около 1-2 часа. Така ще добиете сладко-солен вкус с нотка на екзотика.

Пикантна мексиканска марината

Тук се комбинират лайм, чили, кориандър, лук и текила. Калмарите се мариноват за около 30 минути до един час. Резултатът е пикантен и освежаващ, идеален е за такоси или салати.

Италианска с вино

Тази марината включва бяло вино, розмарин, босилек, чесън и зехтин. Калмарите се мариноват за около 2 часа. Виното придава богат вкус, а билките добавят балансираща нотка свежест.

Мароканска с хариса

Ако искате по-интензивен аромат с пикантен и цитрусов вкус, трябва да изберете този начин за овкусяването на калмарите. Хариса пастата е основната съставка в тази марината, която се комбинира с лимонов сок, кимион и кориандър. Калмарите се мариноват за 6 часа. 

Гръцка марината с узо

Узото, придава уникален аромат на маринатата. Комбинира се с лимонов сок, чесън и зехтин. Калмарите се мариноват за около 30 минути до един час. Този метод придава на любимият морски дар екзотичен, но почти недоловим привкус.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън червен пипер кориандър розмарин червено вино лук чили риган Азиатско Гръцко кафява захар джинджифил на прах лимонов сок мед соев сос кимион босилек калмари лайм текила узо сусамово олио

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче