Табаско сосът се прави по традиционна рецепта, която произлиза от Луизиана, САЩ. В наши дни в търговската мрежа има около 10 негови разновидности, като компанията производител предлага и няколко вида конфитюри, също базирани на лютите чушки. Последните се използват като дипове за чипс или различни видове сирена. У нас от табаско сосовете свободно се продават поне три вида, които се различават по това колко люти са. Нека видим за какво можем да ги използваме.
Ястия
- Пилешки крилца: Мариновайте пилешките крилца с микс от табаско, чесън, лимонов сок и малко зехтин. Това ще придаде на месото интензивен и пикантен вкус.
- Скариди: Добавете няколко капки сос табаско към скаридите при готвене. Той перфектно се съчетава с морските дарове и придава допълнителна дълбочина на вкуса.
- Омлет: Разбъркайте яйцата с малко сос Табаско преди да ги изсипете в тигана. Това ще направи омлета ви по-интересен и пикантен.
- Супи и бульони: Няколко капки табаско могат коренно да преобразят обикновената супа или бульон.
- Паста: Пригответе паста с доматен сос и добавете съвсем малко табаско за щипка екзотика. Можете също така да смесите соса с малко разтопено масло и пармезан и с получения дресинг да залеете сварените спагети, макарони или талиателе.
Сосове със сос Табаско
- Барбекю сос: Комбинирайте сос табаско с кетчуп, мед, горчица и малко оцет. Така ще получите един вкусен домашен барбекю сос, който е идеален за месо на грил.
- Чеснов дип: Смесете кисело мляко, нарязан чесън, малко майонеза и няколко капки табаско. Поднесете с чипс или месни хапки.
- Дресинг за салати: Използвайте сос табаско, зехтин, лимонов сок и малко мед и залейте любимата си салата с получения дресинг.
Маринати със сос Табаско
- Марината за свинско: Смесете сос табаско с портокалов сок, соев сос, чесън и малко мед.
- За риба: Комбинирайтетабаското с лимонов сок, зехтин и малко розмарин за освежаваща марината, която подчертава вкуса на рибата.
- За зеленчуци: Мариновайте зеленчуци като броколи, карфиол или чушки със сос табаско, зехтин и балсамов оцет преди печене или гриловане.