Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Табаско: В какви ястия, сосове и маринати да го използваме

Щипка пикантност с неповторим аромат

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Табаско сосът се прави по традиционна рецепта, която произлиза от Луизиана, САЩ. В наши дни в търговската мрежа има около 10 негови разновидности, като компанията производител предлага и няколко вида конфитюри, също базирани на лютите чушки. Последните се използват като дипове за чипс или различни видове сирена. У нас от табаско сосовете свободно се продават поне три вида, които се различават по това колко люти са. Нека видим за какво можем да ги използваме.

Ястия

  • Пилешки крилца: Мариновайте пилешките крилца с микс от табаско, чесън, лимонов сок и малко зехтин. Това ще придаде на месото интензивен и пикантен вкус.
  • Скариди: Добавете няколко капки сос табаско към скаридите при готвене. Той перфектно се съчетава с морските дарове и придава допълнителна дълбочина на вкуса.
  • Омлет: Разбъркайте яйцата с малко сос Табаско преди да ги изсипете в тигана. Това ще направи омлета ви по-интересен и пикантен.
  • Супи и бульони: Няколко капки табаско могат коренно да преобразят обикновената супа или бульон.
  • Паста: Пригответе паста с доматен сос и добавете съвсем малко табаско за щипка екзотика. Можете също така да смесите соса с малко разтопено масло и пармезан и с получения дресинг да залеете сварените спагети, макарони или талиателе.

Сосове със сос Табаско

  • Барбекю сос: Комбинирайте сос табаско с кетчуп, мед, горчица и малко оцет. Така ще получите един вкусен домашен барбекю сос, който е идеален за месо на грил.
  • Чеснов дип: Смесете кисело мляко, нарязан чесън, малко майонеза и няколко капки табаско. Поднесете с чипс или месни хапки.
  • Дресинг за салати: Използвайте сос табаско, зехтин, лимонов сок и малко мед и залейте любимата си салата с получения дресинг.

Маринати със сос Табаско

  • Марината за свинско: Смесете сос табаско с портокалов сок, соев сос, чесън и малко мед.
  • За риба: Комбинирайтетабаското с лимонов сок, зехтин и малко розмарин за освежаваща марината, която подчертава вкуса на рибата.
  • За зеленчуци: Мариновайте зеленчуци като броколи, карфиол или чушки със сос табаско, зехтин и балсамов оцет преди печене или гриловане.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин краве масло чесън розмарин горчица портокал свинско пилешко супа оцет яйца люти чушки червени чушки кисело мляко майонеза кетчуп лимонов сок мед спагети паста соев сос карфиол сос барбекю броколи пармезан балсамов оцет скариди сос "Табаско" макарони талиателе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче