Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си направим домашна кайма за мусака или спагети

Необходими са само няколко съставки, а става по-вкусна от купешката

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
10’ Време за готвене
1 Порции
1 Трудност

Често се случва човек да си купи овкусена кайма от супермаркета или месарския магазин и като я сготви да съжали горчиво.

Причините могат да са различни, но най-общо казано - никога не се знае от колко "прясно" месо е направена, колко пъти е била замразявана и размразявана и какво е слагано като подправки. Ами ако например се окаже, че в нея има лют пипер, а на вас не ви понася? Или има повечко лук, престояла е вече два дни в магазина, кромидът си е пуснал водата и е започнал неизбежният процес на загниване?

Все неща, които могат лесно да се избегнат в домашна обстановка.

Така че, нека видим как може да постигнем вкусен резултат вкъщи. Разбира се, трябва да разполагате с чопър или друг уред за мелене на месо.

Рецептата по-долу е подходяща ако ще ползвате каймата в сос за спагети или за приготвянето на мусака. Става и за сарми, както и за пълнени чушки. Не се препоръчва за кюфтета, понеже в нея не се добавя сланина и, макар и не невъзможно, ще ви е по-трудно да ги оформите. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

  • 400 г свински гърди
  • 1 средна глава кромид лук, на едро
  • 2 стръка пресен чесън, на едро
  • 5-6 бейби кисели краставички
  • Пресен магданоз
  • Черен пипер
  • Пушен червен пипер
  • 1 с.л. куркума
  • 1/4 ч.л. канела
  • Сол
  • Зехтин
  • Сумак (по желание)
  • 1 ч.л. чили подправка, по желание
  • Няколко капки табаско, по желание

Начин на приготвяне:

  1. Гърдите се нарязват на едри парчета с размер 2х2х5 см и се смилат в чопър на порции от по 120 г (освен ако в инструкциите на вашия уред пише друго). Преди смилането на всеки транж месо се добавят щипка сол и малко зехтин. Важно е мазните части от месото да не се отстраняват, тъй като няма да се добавя сланина в каймата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Отделно в същия уред, с още малко зехтин, се смилат киселите краставички, лукът, пресният чесън и магданозът.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Към тях се прибавят вече смляното месо, останалите подправки от списъка и чопърът се пуска пак за 20 сек. Прави се почивка от 2 мин. и ако има нужда, се пуска пак.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Готовата кайма се оставя в хладилника за от 1 до 24 часа, увита в стреч фолио.

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Gefu Комбинирана ръчна месомелачка с приставки Transforma

2 бр сменяеми приставки /дискове/ за обработка на месо, риба и зеленчуци

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер сумак магданоз свинско кайма чили пушен червен пипер канела кисели краставички куркума пресен чесън сос "Табаско" кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче