Често се случва човек да си купи овкусена кайма от супермаркета или месарския магазин и като я сготви да съжали горчиво.
Причините могат да са различни, но най-общо казано - никога не се знае от колко "прясно" месо е направена, колко пъти е била замразявана и размразявана и какво е слагано като подправки. Ами ако например се окаже, че в нея има лют пипер, а на вас не ви понася? Или има повечко лук, престояла е вече два дни в магазина, кромидът си е пуснал водата и е започнал неизбежният процес на загниване?
Все неща, които могат лесно да се избегнат в домашна обстановка.
Така че, нека видим как може да постигнем вкусен резултат вкъщи. Разбира се, трябва да разполагате с чопър или друг уред за мелене на месо.
Рецептата по-долу е подходяща ако ще ползвате каймата в сос за спагети или за приготвянето на мусака. Става и за сарми, както и за пълнени чушки. Не се препоръчва за кюфтета, понеже в нея не се добавя сланина и, макар и не невъзможно, ще ви е по-трудно да ги оформите. Ето и рецептата:
Необходими продукти:
- 400 г свински гърди
- 1 средна глава кромид лук, на едро
- 2 стръка пресен чесън, на едро
- 5-6 бейби кисели краставички
- Пресен магданоз
- Черен пипер
- Пушен червен пипер
- 1 с.л. куркума
- 1/4 ч.л. канела
- Сол
- Зехтин
- Сумак (по желание)
- 1 ч.л. чили подправка, по желание
- Няколко капки табаско, по желание
Начин на приготвяне:
- Гърдите се нарязват на едри парчета с размер 2х2х5 см и се смилат в чопър на порции от по 120 г (освен ако в инструкциите на вашия уред пише друго). Преди смилането на всеки транж месо се добавят щипка сол и малко зехтин. Важно е мазните части от месото да не се отстраняват, тъй като няма да се добавя сланина в каймата.
- Отделно в същия уред, с още малко зехтин, се смилат киселите краставички, лукът, пресният чесън и магданозът.
- Към тях се прибавят вече смляното месо, останалите подправки от списъка и чопърът се пуска пак за 20 сек. Прави се почивка от 2 мин. и ако има нужда, се пуска пак.
- Готовата кайма се оставя в хладилника за от 1 до 24 часа, увита в стреч фолио.