Пилешките пържоли са винаги добра идея за лек обяд или вечеря. Често обаче се случва месото да изсъхва при термична обработка във фурната, а при пържене пък да става прекалено мазно, тежко и нездравословно. Днес ви предоставям моята златна рецепта за идеалните крехки, сочни и полезни пилешки пържолки на тиган, която веднъж опитате ли, гарантирано ще приготвяте абсолютно всяка седмица.
Небходими продукти:
- 1 кг пилешко филе
- 1 лимон
- 3 с.л. соев сос
- 3 с.л. зехтин
- 3 скилидки чесън
- черен пипер
- 1 стрък пресен розмарин
Първата стъпка е да измиете старателно пилешкото филе с хладка вода и да го подсушите с домакинска хартия. След това го нарежете на малки пържолки със средна дебелина. Не бива да бъдат нито прекалено тънки, нито прекалено дебели.
Вече нарязаното месо поставете в дълбока купа.
Към него добавете зехтина, сока от изстискания лимон, пресованите скилидки чесън, черен пипер на вкус и накъсания розмарин.
Разбъркайте месото много добре, така че маринатата да го облее отвсякъде.
После покрийте купата плътно със стреч фолио и оставете месото в хладилник за поне 1 час. Ако имате повече време, пържолките могат да се мариноват и по-дълго.
Загрейте на котлона грил тиган, намазан с малко зехтин.
Сложете част от пържолите на разстояние една от друга в него.
Печете по точно 3 минути от всяка страна. Това е идеалното време месото да се сготви, но да остане същевременно крехко, а не жилаво, да бъде сочно и богато на приятни аромати.
Можете да поднесете пържолките в компанията на печени картофи, картофи соте или пък задушени зеленчуци. И сами в чинията обаче са вълшебни.
Съвет при избор на грил тиган: Пържолките биха могли да се приготвят и на скара, в случай, че не разполагате с грил тиган. Тогава обаче съществува възможност месото да залепне за реотаните, ако не са добре третирани с мазнина преди това.
Що се отнася до грил тигана - това е една от най-полезните вещи в кухнята, която ще ви служи дълго време. Не се колебайте да инвестирате в него. Когато избирате такъв, вземайте с правоъгълна или квадратна форма, защото идеята му е ястията в него да се приготвят равномерно на един слой. Знайте, че колкото по-дълга е дръжката, толкова по-малко топлина ще предава. По-голямата дължина добавя и тежест и големина на и без друго твърде масивния тиган.
Сред най-разпространените са чугунените грил тигани. Те развиват и запазват наистина много високи температури. Неръждаемата стомана и алуминият се отразяват на по-лекото тегло на тигана, също се нагряват добре, но не чак толкова, колкото чугуна. Чугунените тигани са или предварително омаслени, или покрити с емайл. Почистват се много лесно. При тези от неръждаема стомана или алуминий трябва да знаете, че въпреки покритието, понякога се натрупват замърсявания точно покрай "ребрата" и почистването е малко по-досадно.