Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сочни и крехки пилешки пържолки на тиган само за 6 минути

Изберете гарнитура от печени картофи или зеленчуци, а защо не и прясна салата

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
60’ Подготовка
6’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Пилешките пържоли са винаги добра идея за лек обяд или вечеря. Често обаче се случва месото да изсъхва при термична обработка във фурната, а при пържене пък да става прекалено мазно, тежко и нездравословно. Днес ви предоставям моята златна рецепта за идеалните крехки, сочни и полезни пилешки пържолки на тиган, която веднъж опитате ли, гарантирано ще приготвяте абсолютно всяка седмица.

Небходими продукти:

  • 1 кг пилешко филе
  • 1 лимон
  • 3 с.л. соев сос
  • 3 с.л. зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • черен пипер
  • 1 стрък пресен розмарин

Снимка: Ивайла Тодорова

Първата стъпка е да измиете старателно пилешкото филе с хладка вода и да го подсушите с домакинска хартия. След това го нарежете на малки пържолки със средна дебелина. Не бива да бъдат нито прекалено тънки, нито прекалено дебели.

Вече нарязаното месо поставете в дълбока купа.

Към него добавете зехтина, сока от изстискания лимон, пресованите скилидки чесън, черен пипер на вкус и накъсания розмарин.

Снимка: Ивайла Тодорова

Разбъркайте месото много добре, така че маринатата да го облее отвсякъде.

После покрийте купата плътно със стреч фолио и оставете месото в хладилник за поне 1 час. Ако имате повече време, пържолките могат да се мариноват и по-дълго.

Снимка: Ивайла Тодорова

Загрейте на котлона грил тиган, намазан с малко зехтин.

Сложете част от пържолите на разстояние една от друга в него.

Снимка: Ивайла Тодорова

Печете по точно 3 минути от всяка страна. Това е идеалното време месото да се сготви, но да остане същевременно крехко, а не жилаво, да бъде сочно и богато на приятни аромати.

Снимка: Ивайла Тодорова

Можете да поднесете пържолките в компанията на печени картофи, картофи соте или пък задушени зеленчуци. И сами в чинията обаче са вълшебни.

Снимка: Ивайла Тодорова

Съвет при избор на грил тиган: Пържолките биха могли да се приготвят и на скара, в случай, че не разполагате с грил тиган. Тогава обаче съществува възможност месото да залепне за реотаните, ако не са добре третирани с мазнина преди това.

Що се отнася до грил тигана - това е една от най-полезните вещи в кухнята, която ще ви служи дълго време. Не се колебайте да инвестирате в него. Когато избирате такъв, вземайте с правоъгълна или квадратна форма, защото идеята му е ястията в него да се приготвят равномерно на един слой. Знайте, че колкото по-дълга е дръжката, толкова по-малко топлина ще предава. По-голямата дължина добавя и тежест и големина на и без друго твърде масивния тиган.

Сред най-разпространените са чугунените грил тигани. Те развиват и запазват наистина много високи температури. Неръждаемата стомана и алуминият се отразяват на по-лекото тегло на тигана, също се нагряват добре, но не чак толкова, колкото чугуна. Чугунените тигани са или предварително омаслени, или покрити с емайл. Почистват се много лесно. При тези от неръждаема стомана или алуминий трябва да знаете, че въпреки покритието, понякога се натрупват замърсявания точно покрай "ребрата" и почистването е малко по-досадно.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер пилешко пресен розмарин лимон соев сос

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче