Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Останали са ви яйца и козунак? Ето какво да направите с тях

Не ги изхвърляйте, а експериментирайте


Краят на дългите празнични дни настъпи и е време да се върнем към познатото ни ежедневие. Обикновено след такъв дълъг период на препълнени с храна маси няма как да не остане доволно количество след това и в хладилника. Около великденските дни преобладават яйцата и козунакът, които се чудим какво да правим, тъй като никой у дома вече не иска да ги яде.

За щастие, има доста интересни начини да се справите с точно тези остатъци и да ги направите отново вълнуващи ястия. Другата хубава новина е, че няма да са ви нужни почти никакви усилия.

Яйцата най-лесно се превръщат в яйчена салата. Вариациите ѝ са много, като една от интересните е тази, която се приготвя в Полша. Тя изключва напълно майонезата, а на нейно място се появява крема сиренето. И въпреки че на пръв поглед може да изглежда по-тежка, изключим ли този факт, ще забележим, че така салатата е една идея по-кремообразна, засищаща и пълна с протеини. В този си вид тя си партнира добре с препечена филийка.

В допълнение към обичайните продукти, съдържащи се в яйчената салата, има много други, с които да разнообразите вкуса ѝ. Сред тях са дивият и обикновен лук, ситно нарязаните кисели краставички, магданозът, копърът, шунката или беконът. Също така не е необичайно в Полша да се слагат различни пресни зеленчуци като грах, моркови, картофи, а понякога дори ябълка.

Свежата яйчена салата с лимонов дресинг пък е повече от подходяща най-вече в сандвичи. Освен яйца, ще са ви нужни още магданоз, пресен лук, лимон, майонеза и малко подправки. Как точно да я приготвите стъпка по стъпка, вижте в линка.

Ако изобщо не сте любители на майонезата или я избягвате по други причини, този вариант на яйчена салата без присъствието ѝ в нея е за вас. Решението е в киселото мляко с висок процент на масленост. Дори да не е нискомаслено, калориите му със сигурност са много по-малко от яйчения сос.

Тази здравословна и питателна салата е вегетарианска, без глутен и без зърнени храни. Освен това тя е с ниско съдържание на въглехидрати и е изключително подходяща за бърз обяд. Намажете я в сандвич, смесете я със зелени салати или поднесете върху крекери като предястие. Който и вариант да предпочетете, няма да сбъркате.

Сега да обърнем внимание на козунака. Колкото ѝ вкусен да се е получил, ако вие сте го приготвяли сами, два-три дни са напълно достатъчни, за да започне да губи от еластичността си и да стане сух. Затова ще предложим три страхотни варианти, с които да го вкарате отново в кулинарната игра.

Направете си лесна козуначена торта, за която ще са ви необходими само маскарпоне, сметана, пудра захар, ванилия, ягоди и козунак. След три много лесни стъпки ще се сдобиете със страхотен десерт, който ще зарадва всички у дома.

Козунакът с крем карамел е може би най-популярната рецепта от този вид. Фактът не е изненадващ, тъй като става наистина вкусно, а приготвянето на рецептата е повече от елементарно.

Един доста нестандартен и интересен начин за вдъхване на нови сили на стратия козунак е да го превърнете в сладки крутони. Те са чудесни, поднесени със сладолед или просто за подхапване на нещо хрупкаво пред телевизора.

Как да приготвите тези три чудесни рецепти, вижте в линка.

Дайте оценка:

Тагове: яйца

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче