Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Разнообразно приложение: Как да използваме фъстъченото масло в кухнята

Направете рецептите по-вълнуващи


Фъстъченото масло отдавна не е просто американска класика, сервирана с конфитюр между две филии. В последните години то се превърна в неизменна част от менюто на хора, търсещи балансирано хранене енергия и вкус, съчетани в една лъжица. Богато на протеини, фибри и здравословни мазнини, фъстъченото масло е една от най-достъпните и полезни алтернативи на млечните мазнини, особено за онези, които следят състава на храната си.

Редовната му консумация, в умерени количества, подпомага усещането за ситост, регулира апетита и стабилизира кръвната захар. Благодарение на високото съдържание на мононенаситени мазнини, може да бъде полезно и за сърдечно-съдовата система, ако се впише в разнообразно и балансирано меню. Освен това естественият му вкус се съчетава лесно както със сладки, така и със солени храни, което го прави изключително универсална съставка.

Приложението на фъстъченото масло далеч не се изчерпва с намазването му върху препечен хляб. В кулинарията то намира място в десерти, маринати, дресинги и дори супи. Една супена лъжица може да придаде плътност и богатство на вкус както на сутрешното смути, така и на пикантен сос за вечеря. За любителите готвачи това е идеалната възможност да експериментират с нещо познато, но в нова светлина.

Снимка: iStock by Getty images

Ето няколко идеи, с които да използвате бурканчето фъстъчено масло по неочакван, но вкусен начин:

  • Смесете го с малко соев сос, лимонов сок и чесън за бърз и ароматен дресинг за купи с ориз, зеленчуци, месо и риба, или за салати с киноа;
  • Добавете го към смути с банан, какао и мляко, което ще ви засити;
  • Направете сурови енергийни барчета с овес, семена и сушени плодове;
  • Използвайте го в марината за пилешко месо с мед и лайм, което при печене получава златиста коричка и наситен вкус.
  • Включете го в рецепта за домашни бисквити с малко кафява захар, яйца и сода - семпли, но с богат аромат.

Фъстъченото масло е от онези съставки, които с малко въображение могат да вдъхновят цялото ви седмично меню. Независимо дали търсите идея за закуска, следобедно презареждане или вечеря с екзотичен акцент - една лъжица често е всичко, от което имате нужда.

Дайте оценка:

Тагове: фъстъчено масло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче