Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Безкрайно лесно: Как да си направите домашно фъстъчено масло

Необходими са ви само три съставки

Фъстъченото масло има доказани ползи за тялото. То е отличен източник на белтъчини, които помагат за правилното развитие на клетката, а мононаситените мазнини, съдържащи се в него, се грижат за добрата работа на сърцето и са чудесен помощник за намаляването на лошия холестерол.

Витамините и минералите също са част от състава на фъстъченото масло, като сред тях най-много се отличава витамин Е - мощен антиоксидант, участващ в борбата със свободните радикали и здравето на кожата. Магнезият, фосфорът, калият и калцият пък са някои от минералите.

Според проучвания по-честата употреба на фъстъчено масло подобрява функцията на мозъка и намалява риска от невродегенеративни заболявания. Не бива да пропускаме и високите му нива на протеин, превръщащи го в чудесно допълнение към хранителния режим на онези, които не консумират месо и животински продукти.

Разбира се, както не бива да се прекалява с консумацията на всички останали мазнини, така трябва да се внимава и с приема на фъстъченото масло. Колкото и благоприятно влияние да има върху тялото, при прекомерна употреба то може да предизвика алергични реакции, да повиши телесното тегло, да влоши състоянието на кожата, правейки я по-мазна и склонна към развиване на акне, както и да навреди на хора с проблеми в жлъчката и панкреаса. Затова е много важно да се похапва с мярка.

Ако искате да започнете да се възползвате от добрите свойства на това чудесно ядково масло, най-добре си го пригответе сами у дома. Прави се изключително лесно и така ще сте сигурни, че в него няма допълнително добавени подобрители на вкуса и консерванти.

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. печени обелени фъстъци
  • 1-2 ч.л. мед, захар или друг подсладител
  • Щипка сол или повече на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Сложете фъстъците в блендер, ако има по-ниски степени на работа, чопър или кухненски робот. Разбийте ядките, докато станат на паста.
  2. Прибавете меда и солта и разбийте отново до гладкост.
  3. Приберете готовото фъстъчено масло в хладилника и се наслаждавайте когато пожелаете на невероятния му вкус.

Дайте оценка:

Тагове: фъстъчено масло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче