Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусна купа с фалафели, салата, тахини дресинг и авокадо

Чудесна за питателен обяд

25’ Подготовка
40’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За фалафелите:

  • 1 консерва от 400 г нахут, отцеден и изплакнат
  • 1/2 глава лук, нарязан
  • 2 скилидки чесън, нарязани
  • 1/2 чаша пресен магданоз
  • 1/4 чаша пресен кориандър
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. смлян кориандър
  • 1/2 ч.л. лют червен пипер (по желание)
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 с.л. брашно от нахут или универсално брашно, ако е необходимо
  • Зехтин или олио за поръсване при печенето

За салатата:

  • 2 чаши смесени зелени салати, като къдраво зеле, рукола, маруля
  • 1/2 краставица, нарязана на кубчета
  • 1/2 червен лук, тънко нарязан
  • 1/2 чаша чери домати, разполовени
  • 1/4 чаша нарязан пресен магданоз
  • 1/4 чаша нарязан пресен копър

За тахини дресинга:

  • 1/4 чаша сусамов тахан
  • 1/4 чаша лимонов сок
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 2-3 с.л. вода
  • Сол и черен пипер на вкус

За гарниране:

  • 1 авокадо, нарязано
  • Лимонови резени
  • Допълнителни пресни билки (като мента или магданоз)

Начин на приготвяне:

  1. Поставете отцедения и изплакнат нахут в кухненски робот с лука, чесъна, магданоза, кимиона, кориандъра и лютия червен пипер (ако използвате).
  2. Смелете до фина консистенция. Овкусете със сол и черен пипер.
  3. Ако сместа е твърде влажна, добавете брашно от нахут или универсално брашно, по 1 супена лъжица наведнъж, докато се получи по-твърда консистенция, която може да се оформя.
  4. Загрейте фурната до 200 градуса. Постелете тава за печене с пергаментова хартия.
  5. Оформете сместа за фалафели на малки топки.
  6. Подредете фалафелите върху подготвената тава за печене и ги поръсете със зехтин или олио. Печете за 20-25 минути, или докато станат златистокафяви и хрупкави.
  7. В голяма купа смесете всички съставки за салатата.
  8. В малка купа смесете тахана, лимоновия сок, пресования чесън и водата. Разбъркайте добре до гладка консистенция.
  9. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Добавете още вода, ако е необходимо, за да доразредите.
  10. Разпределете салатата в две купи.
  11. Добавете изпечените фалафели върху салатата.
  12. Полейте с тахини дресинг.
  13. Гарнирайте с резени авокадо и лимон.
  14. Добавете допълнителни пресни билки, ако желаете.

Сервирайте веднага и се насладете на вкусната и здравословна купа за обяд или вечеря.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън червен пипер кориандър лук краставици чери домати магданоз пресен копър лимон бяло брашно авокадо кимион нахут тахан зелена салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче