Необходими продукти:
За фалафелите:
- 1 консерва от 400 г нахут, отцеден и изплакнат
- 1/2 глава лук, нарязан
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1/2 чаша пресен магданоз
- 1/4 чаша пресен кориандър
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 1/2 ч.л. лют червен пипер (по желание)
- Сол и черен пипер на вкус
- 2-3 с.л. брашно от нахут или универсално брашно, ако е необходимо
- Зехтин или олио за поръсване при печенето
За салатата:
- 2 чаши смесени зелени салати, като къдраво зеле, рукола, маруля
- 1/2 краставица, нарязана на кубчета
- 1/2 червен лук, тънко нарязан
- 1/2 чаша чери домати, разполовени
- 1/4 чаша нарязан пресен магданоз
- 1/4 чаша нарязан пресен копър
За тахини дресинга:
- 1/4 чаша сусамов тахан
- 1/4 чаша лимонов сок
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2-3 с.л. вода
- Сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
- 1 авокадо, нарязано
- Лимонови резени
- Допълнителни пресни билки (като мента или магданоз)
Начин на приготвяне:
- Поставете отцедения и изплакнат нахут в кухненски робот с лука, чесъна, магданоза, кимиона, кориандъра и лютия червен пипер (ако използвате).
- Смелете до фина консистенция. Овкусете със сол и черен пипер.
- Ако сместа е твърде влажна, добавете брашно от нахут или универсално брашно, по 1 супена лъжица наведнъж, докато се получи по-твърда консистенция, която може да се оформя.
- Загрейте фурната до 200 градуса. Постелете тава за печене с пергаментова хартия.
- Оформете сместа за фалафели на малки топки.
- Подредете фалафелите върху подготвената тава за печене и ги поръсете със зехтин или олио. Печете за 20-25 минути, или докато станат златистокафяви и хрупкави.
- В голяма купа смесете всички съставки за салатата.
- В малка купа смесете тахана, лимоновия сок, пресования чесън и водата. Разбъркайте добре до гладка консистенция.
- Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Добавете още вода, ако е необходимо, за да доразредите.
- Разпределете салатата в две купи.
- Добавете изпечените фалафели върху салатата.
- Полейте с тахини дресинг.
- Гарнирайте с резени авокадо и лимон.
- Добавете допълнителни пресни билки, ако желаете.
Сервирайте веднага и се насладете на вкусната и здравословна купа за обяд или вечеря.