Яйчената салата може да бъде бърз и лесен обяд с високо съдържание на протеин, но не всеки я предпочита заради майонезата, която се явява като спойка на всички участващи продукти. Въпреки че тя добавя доза кремообразност, носи със себе си и доста калории.
За щастие обаче има и още един чудесен вариант за получаването на тази консистенция, без да е необходимо да добавяте майонеза. Решението е в киселото мляко с висок процент на масленост. Дори да не е нискомаслено, калориите му със сигурност са много по-малко от яйчения сос.
Тази здравословна и питателна салата е вегетарианска, без глутен и без зърнени храни. Освен това тя е с ниско съдържание на въглехидрати и е изключително подходяща за бърз обяд. Намажете я в сандвич, смесете я със зелени салати или поднесете върху крекери като предястие. Който и вариант да предпочетете, няма да сбъркате.
А сега, да се захващаме за работа.
Необходими продукти:
- 4 големи яйца, твърдо сварени, обелени от черупките
- Белтъците от 2 големи твърдо сварени яйца
- ½ ч.ч. ситно нарязано селъри
- 2 стръка пресен лук, нарязани на тънко
- ¼ ч.ч. или малко повече кисело мляко с висока масленост
- 1 с.л. нарязан магданоз или копър
- 1 ч.л. дижонска горчица
- ½ ч.л. лимонов сок
- ½ ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарежете яйцата и белтъците на колкото големи кубчета желаете. Сложете ги в купа. В нея изсипете селърито, лука, киселото мляко, магданоза/копъра, горчицата, лимоновия сок и червения пипер.
- Разбъркайте добре, докато се смесят всички продукти.
- Овкусете със сол и черен пипер.
- Хапвайте без угризения.