Необходими продукти:
- 250 г паста (спираловидна или пене)
- 2 средни моркова, настъргани
- 1 ч.ч. сварен или консервиран грах (отцеден)
- 2 стръка селъри, нарязани на ситно
- 3-4 стръка зелен лук, нарязани
- 150 г майонеза (може да се смеси с малко кисело мляко за по-лек вкус)
- 1 ч.л. лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Сложете водата да заври, добавете сол и сварете пастата според инструкциите на опаковката, докато стане ал денте. Отцедете и изплакнете със студена вода, за да спрете готвенето. Оставете я да изстине напълно.
- Настържете морковите на едро ренде. Нарежете селърито и зеления лук на ситно. Отцедете граха, ако е от консерва, и го изплакнете леко.
- В купа разбъркайте майонезата с лимоновия сок. Ако предпочитате по-лек вариант, може да замените 1/3 от майонезата с гъсто кисело мляко. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
- В голяма купа комбинирайте пастата със зеленчуците. Залейте с дресинга и разбъркайте внимателно, така че всички съставки да се покрият равномерно.
- Покрийте салатата и я оставете в хладилник поне за 30 минути, за да се смесят добре вкусовете. Поднесете охладена, като по желание може да добавите и малко нарязан пресен магданоз за цвят. Съхранявайте я в хладилник и я консумирайте до 2 дни.