Преди Великден трескаво се приготвяме за месене на домашен козунак. След Великден умуваме какво да правим с вкусните остатъци.
Тук ви даваме някои свежи и вкусни идеи, с които да превърнете сладкия хляб в неустоим десерт.
Лесна козуначена торта
Необходими продукти:
- 500 гр маскарпоне
- 250 мл течна сладкарска сметана
- 200 гр пудра захар
- Ванилия
- 1 стар козунак
- 1 купа ягоди
Начин на приготвяне:
- Разбийте сметаната, маскарпонето и пудрата захар. Добавете ванилията.
- Нарежете козунака на тънки филийки, а ягодите - на тънки резени.
- В тортена форма с падащо дъно наредете ред козунак. Сложете част от крема и разпределете ягоди. Повторете със слой козунак - кремн, ягоди, докато съставките се изчерпат, като завършите с крем и декорирате с цели или нарязани ягоди.
Козунак с крем-карамел
Необходими продукти:
- 5-6 филийки стар козунак
- 5 яйца
- 700 мл прясно мляко
- 1 ч.ч. + 3 с.л. захар
- ванилия
Начин на приготвяне:
- С миксер разбийте яйцата, млякото и 1 ч.ч. захар. Добавете ванилията.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Разтопете 3-4 с.л. захар до получаване на светъл карамел.
- Изсипете по дъното на формата, в която ще печете сладкиша (най-добре е да използвате дълбока тава от иенско стъкло). Оставете да стегне.
- Отгоре подредете резените козунак и залейте със сместа.
- Печете около 1 час или докато сместа стегне и добие златист загар.
- Оставете да изстине и обърнете върху поднос.
Козуначени крутони
Необходими продукти:
- 1 козунак
- 50 г масло
- 3 с.л. прясно мляко
- 3-4 ч.л. захар (бяла или кафява)
- 1 ч.л. канела
- Настъргана кора от лимон
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Разтопете маслото във фурната или в микровълнова, добавете към него топло мляко.
- Захарта смесете с канелата.
- Нарежете козунака на кубчета и залейте с маслото и млякото, разбъркайте внимателно.
- Поръсете със захарта и канелата, по желание кора от лимон на ситно.
- Прехвърлете и разпределете в тавичка върху хартия за печене.
- Печете за около 15 минути, като може да проверявате от време на време и да разбърквате. Поднесете със сладолед или просто за хрупане.