Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три рецепти, с които да вдъхнете нов живот на стария козунак

Защо да го изхвърляте, когато може да го превърнете в нещо също толкова вкусно

От Наталия Тодорова Наталия Тодорова

Преди Великден трескаво се приготвяме за месене на домашен козунак. След Великден умуваме какво да правим с вкусните остатъци.

Тук ви даваме някои свежи и вкусни идеи, с които да превърнете сладкия хляб в неустоим десерт.

Лесна козуначена торта

Необходими продукти:

  • 500 гр маскарпоне
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 200 гр пудра захар
  • Ванилия
  • 1 стар козунак
  • 1 купа ягоди

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте сметаната, маскарпонето и пудрата захар. Добавете ванилията.
  2. Нарежете козунака на тънки филийки, а ягодите - на тънки резени.
  3. В тортена форма с падащо дъно наредете ред козунак. Сложете част от крема и разпределете ягоди. Повторете със слой козунак - кремн, ягоди, докато съставките се изчерпат, като завършите с крем и декорирате с цели или нарязани ягоди.

 Козунак с крем-карамел

Необходими продукти:

  • 5-6 филийки стар козунак
  • 5 яйца
  • 700 мл прясно мляко
  • 1 ч.ч. + 3 с.л. захар
  • ванилия

Начин на приготвяне:

  1. С миксер разбийте яйцата, млякото и 1 ч.ч. захар. Добавете ванилията.
  2. Загрейте фурната на 180 градуса.
  3. Разтопете 3-4 с.л. захар до получаване на светъл карамел.
  4. Изсипете по дъното на формата, в която ще печете сладкиша (най-добре е да използвате дълбока тава от иенско стъкло). Оставете да стегне.
  5. Отгоре подредете резените козунак и залейте със сместа.
  6. Печете около 1 час или докато сместа стегне и добие златист загар.
  7. Оставете да изстине и обърнете върху поднос.

Козуначени крутони

Необходими продукти:

  • 1 козунак
  • 50 г масло
  • 3 с.л. прясно мляко
  • 3-4 ч.л. захар (бяла или кафява)
  • 1 ч.л. канела
  • Настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. Разтопете маслото във фурната или в микровълнова, добавете към него топло мляко.
  3. Захарта смесете с канелата.
  4. Нарежете козунака на кубчета и залейте с маслото и млякото, разбъркайте внимателно.
  5. Поръсете със захарта и канелата, по желание кора от лимон на ситно.
  6. Прехвърлете и разпределете в тавичка върху хартия за печене.
  7. Печете за около 15 минути, като може да проверявате от време на време и да разбърквате. Поднесете със сладолед или просто за хрупане.

Дайте оценка:

Тагове: ягоди маскарпоне яйца бяла захар пудра захар ванилия сладкарска сметана бяло брашно прясно мляко канела

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче