Пържолите на фурна заемат достойно място на българската трапеза - от неделния обяд до по-специални поводи. Крехки, сочно изпечени и уханни, те предразполагат към усещането за семеен уют. И макар самите пържоли да са основната звезда в едно ястие, именно гарнитурата често определя завършения вкус и усещането за пълноценно похапване.
В родната кухня изборът на гарнитури традиционно е богат, като се движи между сезонни зеленчуци, класическите ориз и картофи, които носят допълнение към домашния вкус. Подходът към съчетанията често е интуитивен — така, както се е предавал с години от поколение на поколение. Ето няколко добре познати, но останали винаги любими гарнитури, които подхождат чудесно към пържоли, приготвени на фурна.
Картофено пюре
Една от най-емблематичните гарнитури, която съчетава мекотата на намачканите картофи и деликатен вкус. Домашно приготвеното пюре с качествено масло и малко топло прясно мляко е нещо, което не се отказва лесно. То перфектно се съчетава и допълва с вкуса на пържолите. Може да се овкуси с щипка индийско орехче или пресен магданоз за фин акцент.
Зеленчуци на фурна с чубрица
Когато искаме по-леко, но не по-малко вкусно допълнение към месото, печените зеленчуци са отличния избор в този случай. Комбинация от картофи, моркови, тиквички, патладжан или червена чушка, овкусени с олио, сол и чубрица, са чудесни за всякакъв вид месо.
Могат да се пекат в същата тава с пържолите или отделно, като поемат аромата на подправките и добавят феерия от цветове към чинията.
Задушен ориз с масло и черен пипер
Класика в жанра, която никога не излиза от мода. Белият ориз, сварен в бульон или с малко масло, се овкусява семпло, но е класически за пържолите на фурна. В допълнение може да се добавят фино нарязан морков или магданоз, както и други видове зеленчуци.