Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Достойни за царската трапеза: Жълтите малини - с меден вкус и ухание на лято

Макар да не са особено разпространени, те се срещат и у нас


Жълтите малини са нежен и рядко срещан сорт, който буди любопитство не само заради необичайния си цвят, но и заради фините си вкусови качества. Те са част от семейството на червените малини, но с по-мек, почти меден вкус, който ги отличава още от първата хапка. Въпреки че изглеждат екзотично, всъщност се отглеждат в много умерени климатични пояси и могат да виреят успешно и у нас, стига да се осигури подходяща грижа. В България се срещат по-рядко, но някои малки ферми и ентусиасти започват да експериментират с тях заради деликатния им вкус и отличителна визия.

Произходът на този сорт не е напълно ясен, но се смята, че жълтите малини са резултат от естествени мутации на червените. Те не са ново ботаническо откритие, а са по-скоро селектирани и запазени, възникнали спонтанно в природата. Исторически източници сочат, че в някои райони на Европа още през XVIII век градинари са се опитвали да култивират светли малини, заради декоративността им и по-меката им киселинност. Днес те са посочвани като специална разновидност и често се използват в сладкарството, където добавят не само вкус, но и цвят с по-нежен контраст.

По отношение на хранителната стойност жълтите малини запазват почти всички полезни свойства на познатите червени, с изключение на някои антоциани - пигментите, които придават интензивния червен оттенък. Въпреки това са богати на фибри, витамин С, манган и антиоксиданти, които подпомагат естествената защита на организма. Те са изключително лек плод, почти диетични и не натоварват храносмилателната система. Поради по-слабата си киселинност често са предпочитани от хора с чувствителен стомах или малки деца, за които силният вкус на традиционните малини понякога е твърде рязък.

Снимка: iStock by Getty images

Смята се, че в северните райони на Русия жълтите малини са били наричани "царски плод", защото били трудно достъпни, а реколтата - непредвидима. Има дори легенда, според която една от придворните градинарки на Екатерина Велика отгледала първата златиста малина в тайна градина край Санкт Петербург. Императрицата толкова харесала вкуса ѝ, че заповядала от този момент нататък всяка година да ѝ се поднася свежа купа с "медени" плодове. Достоверността на тази история трудно може да се провери, но ароматът и цветът на този сорт със сигурност вдъхновяват въображението.

В кулинарията жълтите малини са изключително подходящи за украса на десерти, мусове и торти, защото създават неочакван визуален ефект. Комбинират се чудесно с ванилия, шамфъстък и бял шоколад, като подчертават фините аромати без да ги доминират. Могат да се добавят към закуски с овесени ядки, свежи плодови салати или да се превърнат в леко сладко с малко лимонов сок и мед. Заради деликатната си структура обаче не издържат дълго съхранение, така че е добре да се консумират бързо след бране.

Когато попаднете на тях - на пазара, в градината на приятел или на друго място - не ги подминавайте. Ще откриете, че в тези златисти плодове се крие богатство, което трудно може да се опише с думи, но лесно се помни с всичките ни сетива.

Дайте оценка:

Тагове: малини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче