Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Дрконовият плод е известен още с името питая или питахая. Той привлича погледа с изящните си цветове и гали небцето с мекия си вкус.

Този ексцентричен кактусов плод е наричан още с прозвището "кралицата на нощта", тъй като красивите му цветове се крият от дневната светлина и могат да бъдат видени единствено на лунна светлина.

Питахаята произлиза от Мексико, но вирее много добре и в Южна Америка и Югоизточна Азия. Често срещаните разновидности на плода са червен и жълт, като месестата част е бяла, сочна и с множество черни семчици, които обаче не винаги са ядливи. От червения сорт питая има и такава с цикламено-червена вътрешност, особено атрактивна за майсторите готвачи.

Ето какво още интересно може да научите за този екзотичен плод.

Вкус: Трудно бихме могли да определим какъв е точно вкусът на драконовия плод. Някои казват, че е нещо средно между киви и круша, докато според други той напомня повече на диня или пъпеш.

Хранителни вещества: Драконовият плод е отличен източник на витамин C, особено червеният сорт, който също е богат и на калций. Жълтият пък съдържа повече фосфор. И двата вида обаче са богати на витамини от групите Е и В, както и на фибри, минерални соли и мощния антиоксидант ликопен.

Калории: 100 г драконов плод съдържа не повече от 36 kcal.

Съблазън: Вкусът и необичайната текстура на драконовия плод действат съблазнително на готвачи от всички географски ширини, включително и на сладкарите. Червеният сорт се използва за приготвяне на сорбета, сладолед, кремообразни десерти, конфитюри и желета. Драконовият плод също дава интересна нотка на солените ястия.

Кралицата на нощта: Цветовете на драконовия плод цъфтят само през нощта, затова могат да се срещнат под названието "лунни цветя". Щом се зазори, слънцето изсушава венчелистчетата им и те падат на земята. Така се разкриват напъпилите вече плодове, които ще се развият в тази характерна за драконовия плод форма.

Дайте оценка:

Тагове: драконов плод питая

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче