Миризмата на прясно изпечени милинки е способна да ни върне бързо в детството. Топли, меки и уханни, те често се появяват в спомените ни за неделните сутрини, когато бабите ни са замесвали тестото още по тъмно, за да има топла закуска.
Милинките са популярни из цяла България, но всяка област крие своите малки тайни - някъде тестото се приготвя с кисело мляко, другаде заливката е с повече масло или дори с чесън. Въпреки разликите в детайлите, основата остава една и съща, а тя е съставена от меко, добре втасало тесто, оформено на малки топки и запечено с плънка, която ги прави сочни и уханни. Това е от онези рецепти, които събират хората около масата.
Приготвянето на милинки у дома не изисква специални умения. Затова си струва да се впуснем в това изпитано изкуство и да си ги направим сами - стъпка по стъпка.
Необходими продукти за тестото:
- 500 г бяло брашно
- 1 пакетче суха мая (или 20 г прясна)
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 250 мл хладко прясно мляко
- 2 с.л. олио или разтопено масло
- 1 яйце
За заливката:
- 50 г масло
- 2-3 с.л. олио
- 1/2 ч.ч. натрошено сирене
- 1 яйце
- 2 с.л. брашно
Съпка 1: Замесете тестото
В голяма купа разтворете маята в леко затопленото мляко заедно със захарта и оставете за 5-10 минути, докато шупне. Добавете яйцето, мазнината и солта, а след това постепенно започнете да добавяте брашното. Омесете меко, леко еластично тесто - не трябва да лепне по ръцете. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса на топло за около час, или докато удвои обема си.
Стъпка 2: Оформете милинките
След като тестото втаса, го разделете на равни малки топчета - около 16 броя. Намазнете тавата, в която ще печете, и подредете топчетата едно до друго, като леко ги притискате. Оставете оформените милинки да починат за още 15-20 минути, докато се отпуснат.
Стъпка 3: Пригответе заливката
В малка тенджерка разтопете маслото и олиото, добавете брашното и бъркайте бързо, докато се получи гъста кашичка, без да загаря. Свалете от котлона, добавете натрошеното сирене и разбитото яйце, като разбъркате енергично, за да се смесят добре съставките. Заливката трябва да е с консистенция, която може да се разпределя лесно върху тестото.
Стъпка 4: Заливане и печене
Залейте всяка топка с по малко от млечната смес, като използвате лъжица или четка. Уверете се, че всяко топче е добре покрито. Печете в предварително загрята на 180°C фурна около 25-30 минути, или докато повърхността стане златиста и апетитно запечена.
Стъпка 5: Поднасяне
След като извадите тавата от фурната, покрийте я с чиста кърпа и оставете милинките да починат за 10-15 минути. Това ще направи вътрешността още по-пухкава. Поднесете ги още топли просто така или с кисело мляко, айрян или чай.