В момента пазарите са изпълнени със свежи зелении - коприва, лапад, спанак, лобода, пресен лук. Тези дарове на сезона сякаш сами подсказват какво ни се хапва - нещо леко, ароматно, но все пак засищащо. Именно тук баницата със зелении намира своето най-достойно място. Тя е не само вкусна, но и една от онези рецепти, които ухаят на спомени с баба, на неделни утрини и истинска, домашно приготвена храна.
Макар да изисква малко повече време, баницата с домашни кори е напълно различно изживяване от тази с готови такива. Самото разточване на тестото носи нещо медитативно - връща ни към ритъма на традицията и радостта от това да създадем нещо с ръцете си. А когато зелениите са току-що набрани или купени от пазара, вкусът става още по-наситен и жив.
В тази рецепта ще ви преведем през всеки етап - от приготвянето на корите до финалното изпичане, за да получите ароматна, сочна и хрупкава баница, която да споделите със семейството или да сложите на трапезата в пролетните празници.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г бяло брашно (тип 500)
- 1 яйце
- 1 ч.л. оцет
- 1/2 ч.л. сол
- 250 мл хладка вода (приблизително)
- 2-3 с.л. олио (за разточване)
За плънката:
- 400 г пресни зелении (спанак, лапад, коприва или микс от всякакви)
- 1 връзка пресен лук
- 200 г сирене
- 3 яйца
- 3 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 с.л. олио или разтопено масло
Стъпка 1: Приготвяне на тестото за корите
Пресейте брашното в голяма купа и направете кладенче. В него добавете яйцето, оцета и солта. Постепенно налейте хладката вода и започнете да замесвате меко, гладко тесто. Месете около 10 минути, докато стане еластично. Покрийте го с кърпа и оставете да почине за 30 минути.
Стъпка 2: Приготвяне на плънката
Измийте добре зелените листа и ги нарежете на ситно. Задушете ги за кратко в малко мазнина, докато омекнат и си пуснат аромата. Добавете ситно нарязания пресен лук. Оставете плънката да се охлади. В отделна купа разбийте яйцата с киселото мляко и брашното. Смесете със сиренето и добавете зеленчуците. Подправете със сол и пипер на вкус.
Стъпка 3: Разточване на корите
Разделете тестото на 6-8 топчета. Всяко разточете върху набрашнена повърхност до тънка, почти прозрачна кора. По желание може да ги намажете с малко мазнина, за да не залепват. Ако нямате време, може да разточите три кори и да ги разрежете на половина - така пак ще получите 6 слоя.
Стъпка 4: Оформяне на баница
След като сте разточили всяка топка тесто на тънка кора, поръсете я с малко олио или разтопено масло. Разпределете част от плънката равномерно по кората. Завийте я внимателно на стегнато руло. Навийте първото руло на охлюв и го поставете в средата на намазнена тава. Следващите рула увивайте около него, като продължавате да оформяте витата форма на баницата. Работете внимателно, за да не се разкъсат корите, но и достатъчно стегнато, за да запазят формата си при печене.
Стъпка 5: Печене и сервиране
Намажете повърхността на витата баница с още малко мазнина и ако желаете,я поръсете с няколко капки вода, за да не изсъхва толкова. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-45 минути, докато стане златиста и хрупкава. След като я извадите от фурната, покрийте с чиста кърпа за 10-15 минути, за да омекне.
Сервирайте топла или охладена - и в двата случая е неустоимо вкусна.