Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Овчето кисело мляко - богатият на протеини братовчед на кравето кисело мляко

Какви са ползите му за тялото и защо е хубаво да го ядем по-често


Овчето кисело мляко често остава в сянката на по-популярното краве, но всъщност заслужава много повече внимание. То носи не само характерния си вкус, но и разполага с впечатляващи хранителни качества.

Плътната му текстура и мекият му вкус го правят предпочитано сред любителите на натуралните млечни продукти. Освен това съдържа повече протеини, витамини и минерали в сравнение с повечето други видове мляко.

Богатото му количество калций и фосфор укрепва костите и зъбите, а високото ниво на протеини подпомага възстановяването на мускулите и дава продължително усещане за ситост. Витамините от група В подкрепят нервната система, докато пробиотиците в млякото подпомагат храносмилането и баланса на чревната микрофлора. Дори хората с лека непоносимост към лактоза също често го понасят по-добре, тъй като съдържа по-малко от нея, в сравнение с прясното мляко.

Снимка: iStock by Getty Images

В кулинарията овчето кисело мляко разгръща потенциала си по различни начини. Може да замести кравето мляко в почти всяка рецепта, като придава по-дълбок вкус и копринена текстура на сосове, супи и печива. Добавено в тесто за хляб или питки, то им придава по-мека и ароматна текстура. В десертите този вид кисело мляко също намира своето място - в кремове, чийзкейкове и сладкиши създава плътност и баланс между сладостта и киселинността.

Летните салати става още по-свеци с дресинг на основата на овче кисело мляко, смесено с чесън, копър и зехтин. Маринатите за месо също се ползват от неговите свойства - киселинността прави пържолите по-крехки, а мазнините в млякото запазват сочността при термична обработка. В ориенталската кухня често го използват за айрян или вид таратор, но и като основа за сосове към агнешко, риба или зеленчуци на скара.

Снимка: iStock by Getty images

В традиционната българска кухня също не пропускаме шанса да се насладим на киселото мляко. Ястия като кавърма, мусака или пълнени чушки стават още по-вкусни, когато сервираме порция от него към тях. А когато го комбинираме с мед и орехи, получаваме лесен, но изключително вкусен десерт, който носи усещане за домашен уют.

Редовната консумация на овче кисело мляко допринася за здравословния баланс в организма. Съчетава в себе со традиция, богат вкус и ползи, които го превръщат в истинско съкровище на българската трапеза. Достатъчно е да го включим по-често в храненето си, за да усетим разликата.

Дайте оценка:

Тагове: кисело мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче