Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко бързи ястия за вечеря, където главен герой са яйцата

И тук не говорим за омлет или пържени яйца, а за пълноценна храна


В дните, когато времето не стига, а апетитът е настойчив, на помощ идва едно от най-универсалните и достъпни съкровища в кухнята - яйцето. Ненатрапчиво, но многолико, то се вписва с лекота в безброй рецепти и може да бъде както основен протеин в ястието, така и финален щрих към нещо по-смело. Вечерята с яйца не е компромис, а избор на умел кулинар, който умее да извлече максимума с минимални продукти.

Яйцата се съчетават еднакво добре както със свежи зеленчуци, така и със сирена, хляб, ориз или дори с остатъци от хладилника. Те се готвят бързо, не изискват особена предварителна подготовка и дават възможност за импровизация. Независимо дали ги предпочитате бъркани, варени, пържени или печени, те могат да бъдат в центъра на една пълноценна вечеря, готова за по-малко от 30 минути.

В следващите редове ще откриете три идеи за ястия, в които яйцето играе главната роля - с малко продукти, минимално усилие и максимален вкус. Подходящи са както за делничен ден след работа, така и за онези вечери, в които искате нещо леко, но удовлетворяващо апетита ви. А най-хубавото е, че всяка от рецептите може да се адаптира според наличното в шкафа или хладилника.

Снимка: iStock by Getty Images

Яйца по флорентински с хрупкав хляб

Тази класическа рецепта съчетава нежността на поширани яйца със съблазнителния вкус на задушен спанак и кремообразен сос бешамел. Вместо да усложнявате нещата, може да използвате готова филия качествен хляб, леко запечена с капка зехтин. Спанакът се задушава с чесън и щипка индийско орехче, докато омекне, след което се разпределя върху препечения хляб. Отгоре се поставя яйцето - по избор поширано или просто сварено с рохък жълтък. Заливате със соса и поръсвате с настърган пармезан или друго твърдо сирене. Получава се елегантно ястие с наситен вкус, което е готово за по-малко от 20 минути. Поднесете с лека салата или чаша сухо бяло вино за финал.

Снимка: iStock by Getty Images

Фритата с печени зеленчуци и сирене

Фритатата е перфектното решение, когато имате остатъци от печени или варени зеленчуци - тиквички, чушки, картофи, броколи или дори гъби. Разбъркайте няколко яйца с малко прясно мляко, добавете сол, черен пипер и щипка риган или мащерка. Смесете със зеленчуците и настъргано сирене - чудесно се комбинират бяло саламурено сирене, чедър или гауда. Изсипете всичко в намазнена тава или директно в тиган, който може да се постави във фурна. Запечете на умерена температура, докато фритатата бухне и хване златиста коричка. Нарежете на парчета и сервирайте топла или студена, с кисело мляко или айрян. Това е една от онези вечери, които сякаш се приготвят сами.

Ориз със зеленчуци и пържено яйце по азиатски

Вдъхновена от вкусовете на Изтока тази рецепта превръща обикновения ориз в нещо специално. Използвайте сварен ориз от предния ден - студеният се запържва по-добре и не се слепва. В уок или дълбок тиган загрейте малко сусамово олио, добавете зеленчуци по избор - моркови, грах, зелен лук, чушки - и ги сотирайте за кратко. Добавете ориза, поръсете със соев сос и по желание малко джинджифил или чесън. В отделен тиган изпържете яйцата с леко хрупкави краища и мек жълтък. Сервирайте ориза в купа, отгоре поставете яйцето и поръсете с листенца кориандър, сусам или люспи чили. Бързо, пълноценно и с характерен вкус, който ще ви пренесе към любимите улични храни на Азия.

Дайте оценка:

Тагове: пържене печене варене тиган тенджера яйца чушки гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче