Филийка хрупкав пресен хляб, а отгоре - бъркани яйца. Какво по-вкусно? Хлябът може да бъде и препечен, полят с малко зехтин и риган или леко затоплен на тигана. Ето няколко варианта за тази вкусна класическа закуска.
Но първо за бърканите яйца
Загрейте добре един тиган на умерен огън, разтопете 1 ч.л. краве масло и 1 ч.л. зехтин. Чукнете 1-2 яйца и започнете да ги бъркате. Поръсете с натрошено краве или козе сирене, овкусете с малко сол и черен пипер и продължете да бъркате, докато достигнете желаната степен на готовност. По-вкусно става, ако яйцата останат леко рохкави.
Класически сандвич с бъркани яйца
Препечете леко една филийка от двете страни и капнете малко зехтин от горната страна. Поръсете с риган. Сложете от бърканите яйца и украсете с наситнен пресен лук.
Вариант с пушена сьомга
Изпържете яйцата, като им добавите и малко наситнен магданоз. Изберете по-твърд вид хляб. Не е необходимо да запичате филийките. Полейте ги с малко зехтин, а отгоре сложете тънък резен пушена сьомга. Сложете от бърканите яйца, а върху тях наредете още няколко резенчета от пушената риба. Украсете със стръкче магданоз.
С чери домати и гуакамоле
Изберете хляб със семена и препечете леко филийките на тигана с малко зехтин и риган. Намажете сандвичите със слой гуакамоле и сложете бърканите яйца върху него. Украсете с резенчета от чери домати и поръсете с наситнен зелен лук.
Сандвич с бъркани яйца и гъби
Препечете филийките отгоре покрийте с бърканите яйца. Запържете резени от печурки или други гъби в малко краве масло. Разпределете по 3-4 от тях върху всеки сандвич. Поръсете с натрошено сирене, черен пипер и зехтин. Украсете с пресен или див лук.