Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Златото на Средиземноморието: За различните видове зехтин

Научете повече за тяхната употреба в кухнята

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Зехтинът е неразделна част от средиземноморската кухня и се използва широко по целия свят заради своите полезни качества и неподражаем вкус. Съществуват различни видове, всеки със своите уникални характеристики и специфични приложения в кулинарията.

Екстра върджин зехтин 

Това е най-висококачественият вид зехтин, произведен чрез студено пресоване на маслини без химическа обработка. Той има ниска киселинност (под 0.8%) и богат аромат.

Употреба: Подходящ е за салати, дресинги, дипове и в ястия като паста, риба и месо. Избягвайте готвене при високи температури, тъй като топлината може да разруши неговите деликатни аромати и да унищожи антиоксидантните му свойства.

Върджин зехтин 

Този вид също е произведен чрез студено пресоване, но има малко по-висока киселинност (до 2%). Той запазва много от вкусовите качества на екстра върджин зехтина, но на по-достъпна цена.

Употреба: Подходящ за задушаване, сотиране и печене. Може да се използва и в салати, но не e толкова интензивен като екстра върджин зехтина.

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Рафиниран зехтин 

Процесът на рафиниране намалява киселинността и мириса, което прави този зехтин по-неутрален на вкус.

Употреба: Идеален за готвене при високи температури, пържене и печене. Няма силен аромат, така че не влияе на вкуса на храната.

Чист зехтин 

Смес от рафиниран зехтин и малко количество върджин или екстра върджин зехтин. Той комбинира неутралния вкус на рафинирания с доза от лекия аромат на върджин зехтинa.

Употреба: Универсален избор за готвене, печене и пържене. Подходящ за ежедневна употреба, особено когато не търсите специфичния аромат на върджин зехтина.

Помас 

Произвежда се от остатъците на маслините след първото пресоване, които се третират с разтворители за извличане на маслото. След това то се рафинира.

Употреба: Най-често използван за индустриални цели и в ресторантите за дълбоко пържене и други методи на готвене при високи температури. Не е подходящ за консумация в суров вид поради своя неутрален вкус и липса на аромат.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин пържене печене салата Гръцко маслини

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче